CNP-ul fiscal. Ce trebuie să știe toți contribuabilii români. Document

CNP-ul fiscal. Ce trebuie să știe toți contribuabilii români. Document ANAF. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministerul Finanţelor a propus modificarea Codului de procedură fiscală pentru îmbunătăţirea capacităţii operative a ANAF în prevenirea şi combaterea fenomenelor de neconformare. Schimbările se axează pe acordarea eşalonării la plată în formă simplificată, inclusiv pentru obligaţiile fiscale cu reţinere la sursă, în anumite condiţii, precum şi posibilitatea plăţii obligaţiilor fiscale în conturile de venituri bugetare aferente fiecărui tip de obligaţie fiscală.

Codul de procedură fiscală s-ar putea modifica

Se dorește simplificarea procedurilor de valorificare a bunurilor sechestrate şi confiscate. Ministerul propune și utilizarea de către persoanele fizice a unui număr de identificare digitală, ca o alternativă la CNP. „Ministerul Finanţelor pune în dezbatere publică actul normativ prin care aduce o serie de modificări şi completări Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, pentru adaptarea legislaţiei fiscale, astfel încât gradul de colectare şi conformare la plată să crească”, informează Ministerul de Finanţe.

Anaf

Marcel Boloș. Sursa foto Arhiva EVZ

Ce spune Marcel Boloș

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi reprezentanţii mediului de afaceri, dintre care: Asociaţia Română a Băncilor, Patronatul Antreprenorilor Contabili din România, Camera Consultanţilor Fiscali, CECCAR, ACHAM, Consiliul Investitorilor Români şi Consiliul Investitorilor Străini au discutat despe aceste modificări. Cele două părţi au stabilit un termen de 20 de zile pentru transmiterea de propuneri din partea mediului de afaceri pentru eventuale modificări ale proiectului de act normativ.

ANAF

ANAF. Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Marcel Boloş a declarat că toate statele care au aplicat astfel de proiecte de digitalizare au obţinut rezultate semnificative. El a mai spus că aceste schimbări ne-ar putea ajuta să valorificăm mai bine creanţele bugetare și să reducem cât mai mult sarcina fiscală de pe umerii contribuabililor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce propune Ministerul Finanțelor

Se propune ca în categoria obligaţiilor fiscale ce pot face obiectul eşalonării la plată în formă simplificată să fie reincluse cele cu reţinere la sursă. Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.20/2023 s-a eliminat posibilitatea acordării eşalonării la plată în formă simplificată pentru obligaţiile fiscale cu reţinere la sursă. Se propune ca, în relaţia cu ANAF, contribuabilii/plătitorii înrolaţi în SPV să trimită prin acest sistem, o declaraţie pe propria răspundere a reprezentanţilor legali/desemnaţi ai acestora, semnată cu certificat calificat de către reprezentanţii legali/desemnaţi, prin care declară datele de contactat proprii şi îşi aleg modalitatea de comunicare electronică cu organul fiscal central pentru primirea informaţiilor cu privire la situaţia fiscală a contribuabilului/plătitorului pe care-l reprezintă.

Se propune simplificarea principiilor de valorificare a bunurilor la licitaţie, având drept scop, pe de o parte, flexibilizarea condiţiilor de participare la licitaţie.Se propune micşorarea plafoanelor existente în vigoare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în cazul debitorilor care au înfiinţate popriri asupra disponibilităţilor băneşti.

Revista presei