Cum afectează căldura extremă sănătatea stomacului. Problema care ne poate da rău peste cap

Cum afectează căldura extremă sănătatea stomacului. Problema care ne poate da rău peste cap Sursa foto: Dreamstime.com

Legătura dintre intestinul nostru și vreme poate părea uneori un mare mister. Dar vremea caldă, mai ales când este caniculă, poate afecta  considerabil sănătatea noastră intestinală.

Potrivit Carolinei Goncalves, farmacist la Pharmica, un val de căldură poate afecta intestinul în trei moduri principale.

„În primul rând, pot apărea riscuri pentru siguranța alimentară din cauza reducerii duratei de valabilitate a alimentelor ca urmare a temperaturilor zilnice mai ridicate. În special, alimentele pe bază de proteine. Cum ar fi cele care conțin carne, tind să se strice mai repede decât de obicei în zilele mai calde, crescând riscul de dezvoltare bacteriană și sporind riscul de boli de origine alimentară care pot perturba flora intestinală normală”, a spus ea.

Menținerea unei temperaturi regulate

„În al doilea rând, organismul este mai puțin capabil să se răcească și să mențină o temperatură regulată în timpul unui val de căldură. Mai ales dacă persoana depune efort fizic prin activități precum alergatul sau practicarea unui sport în aer liber. Mecanismul natural de răcire al organismului nu este la fel de eficient în timpul unui val de căldură. Și poate duce la o afecțiune cunoscută sub numele de „stres termic”. Care poate declanșa un răspuns inflamator în intestin.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Această inflamație poate compromite integritatea mucoasei intestinale. O face mai permeabilă și permite bacteriilor și toxinelor să intre mai ușor în fluxul sanguin. Acest lucru poate duce potențial la inflamație sistemică și complicații suplimentare de sănătate.”

„Deshidratarea este, de asemenea, mai probabil să apară în timpul unui val de căldură. Și poate exacerba anumite probleme digestive. Cum ar fi constipația, prin reducerea motilității intestinale. Acest lucru poate perturba rata la care alimentele sunt digerate. Și duce la o absorbție inadecvată a nutrienților.”

De ce au valurile de căldură un impact asupra intestinului?

Valurile de căldură afectează intestinul din cauza modului în care organismul răspunde la creșterea temperaturilor externe.

„Pe măsură ce zilele devin mai calde, organismul acordă din ce în ce mai multă prioritate răcirii față de alte procese fiziologice. Cum ar fi digestia. Prin devierea sângelui de la tractul gastrointestinal la piele”, a declarat Goncalves.

„Acest lucru poate declanșa probleme digestive, precum încetinirea digestiei și exacerbarea afecțiunilor digestive existente, determinând necesitatea de a avea mai multă grijă de propriul intestin și, eventual, de a lua în considerare utilizarea de tratamente pentru afecțiuni precum constipația.”

Pierderea poftei de mâncare

Ați observat vreodată că nu prea aveți poftă de mâncare atunci când sunteți într-o vacanță la mare? Pentru nutriționistul Mark Gilbert de la The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan, există câteva motive principale pentru care căldura ne afectează apetitul.

„Organismul răspunde la vremea caldă prin creșterea circulației spre suprafața pielii. Acest lucru permite căldurii să radieze departe de corp, iar acest proces este îmbunătățit prin transpirație, deoarece apa răcește pielea și este un conductor de căldură mult mai bun decât aerul”, a spus el.

„Cu toate acestea, în același timp, acest proces direcționează circulația și fluxul sanguin departe de tractul digestiv. Acest sistem are nevoie de multă energie pentru a digera alimentele, iar această energie provine din alimentarea cu sânge. Așadar, cu o cantitate mai mică de sânge la nivelul intestinului, organismul deprioritizează oarecum alimentele.”

Limitarea arderii caloriilor

„Condițiile calde înseamnă că nu mai ardem la fel de multe calorii încercând să ne reglăm temperatura corpului. Organismul „arde” literalmente calorii, ceea ce produce căldură și un efect al acesteia este că ne ajută să ne încălzim. Atunci când este cald, nu trebuie să participăm la această activitate pentru a evita să ne răcim.”

„Organismul pierde transpirație și electroliți (minerale precum sodiu, potasiu, magneziu etc.). Aceste minerale sunt cruciale pentru mii de funcții esențiale din organism, dintre care multe au legătură cu metabolizarea alimentelor. Acest lucru poate reduce apetitul până la restabilirea nivelurilor normale de electroliți.”

Ce poate ajuta la reducerea impactului?

Dacă vă aflați într-un mediu foarte cald pentru o perioadă îndelungată de timp sau faceți exerciții în căldură, este o idee bună să adăugați puțină sare în apă sau în băutura preferată.

„Aș sugera una până la două grame, în funcție de cât timp ați fost expus căldurii, cât de mult transpirați și cât de cald este. Dacă beți multă apă fără sare, rinichii se pot strădui să rețină suficient sodiu (sarea este compusă din 40% sodiu), astfel încât adăugarea unei cantități mici vă poate ajuta să evitați să vă simțiți rău, să amețiți sau să aveți crampe musculare. Nu uitați, acest lucru se aplică perioadelor „prelungite” în căldură și nu unei ore sau două!”, a spus Gilbert.

„Unii oameni adaugă o cantitate mică de potasiu, magneziu și poate chiar calciu, dar în principal sodiul este cel care se dezechilibrează în căldură și ar trebui să obțineți sfatul unui expert dacă doriți să adăugați acești alți electroliți, deoarece, în special în cazul potasiului, pot exista pericole.”

Evitarea unor alimente

Gilbert sugerează să stați departe de mesele copioase și că este vorba mai degrabă de cantitatea de alimente pe care o consumați decât de surse.

„Dacă nu consumați suficientă apă (sau alte băuturi în afară de alcool), atunci ar trebui să evitați alimentele sărate deoarece, în absența unei cantități suficiente de apă, acestea vă vor expune unui risc mai mare de deshidratare”, a adăugat el.

„Fructele pot fi cele mai bune deoarece conțin electroliți ușor de absorbit, împreună cu o cantitate moderată de zahăr și conțin un procent ridicat de apă.”, informează theindependent.com

Revista presei