Ce mănâncă sportivii de la Jocurile Olimpice pentru a se menține în formă

Ce mănâncă sportivii de la Jocurile Olimpice pentru a se menține în formă Celine Dion. Sursa foto: Instagram

Sportivii selectați pentru a concura la cel mai de elită nivel, la Jocurile Olimpice, trebuie să fie extrem de riguroși pentru a ajunge acolo. Aceasta include acordarea unei atenții deosebite alimentației.

Jurnaliștii de la TIME au întrebat câțiva dintre sportivii olimpici ce mănâncă pentru a se menține în formă.

Helen Maroulis și alimentația sănătoasă

Helen Maroulis este prima luptătoare americană care s-a calificat la trei Jocuri de vară. Și, la 32 de ani, cea mai în vârstă luptătoare care a participat vreodată la o Olimpiadă. Nutriția joacă un rol important în succesul ei, spune ea. Mai ales având în vedere că trebuie să aibă o anumită greutate pentru a concura la categoria ei.

Ea a suferit, de asemenea, leziuni cerebrale grave în urma unor comoții pe care le-a suferit pe saltea. Și a învățat cât de importante sunt alegerile alimentare corecte pentru sănătatea creierului. „Cele trei reguli ale mele sunt să mănânc bine, să dorm bine, iar antrenamentul trebuie să fie unul echilibrat”, spune ea. „Nu fac compromisuri cu privire la aceste reguli”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Când Maroulis se antrenează, își propune să mănânce aproximativ 1.500 de calorii pe zi. Ea ar putea mânca cu ușurință salate și ciocolată pentru fiecare masă. Așa că trebuie să fie intenționată să obțină suficiente proteine.

Pentru micul dejun, ea ar putea mânca o omletă cu patru ouă și niște broccoli, usturoi, sare și piper. În general, are două gustări pe zi: felii de mere și unt de migdale sau o felie de pâine organică de dovlecei fără zahăr pe care o face cu făină de migdale. „Este mai scumpă”, spune ea, „dar cu siguranță reduce carbohidrații”. Dacă nu a pregătit masa de prânz și cină, va găti o friptură și cartofi dulci sau va mânca rulouri de primăvară sănătoase cu creveți. În zilele foarte aglomerate, „iau doar un pumn de spanac și îl mănânc simplu, cu ouă și pui”, spune ea.

Hidratarea contează, de asemenea. Maroulis bea de obicei un shake proteic după o sesiune de antrenament. Iar în ultima vreme, a poftit la ceea ce antrenorul ei numește „Sprite sănătos”. „Este doar lămâie și îndulcitor organic din fructe și are gust de Sprite”, spune ea.

Ce mânâncă Mitchell Saron

Scrimerul Mitchell Saron, în vârstă de 23 de ani, s-a apucat de „nutriție” vara trecută pentru a-și optimiza performanțele sportive. El și o mână de prieteni au descoperit că un stil de alimentație „bazat pe carne de animal”, asemănător cu dieta keto. A și luat amploare pe TikTok, așa că au decis să înceapă să îl urmeze.

Acum își trimit unul altuia fotografii ale meselor lor zilnice prin intermediul unui chat de grup care a ajuns să includă aproximativ 15 persoane. Saron, care va concura pentru prima dată la Jocurile Olimpice la sabie masculin, se concentrează pe consumul de carne hrănită cu iarbă, precum vită, miel și vânat, pește sălbatic, legume fermentate, fructe organice, miere crudă și sirop de arțar și ouă. Își gătește mesele în unt crud și nesărat.

Nu consumă alcool, adăugând în schimb în apă electroliți pe bază de sare și fără zahăr. „Cea mai mare schimbare pe care am avut-o este că mă gândesc la ce mănâncă mâncarea mea”, spune el. „Nu vreau să mănânc alimente care sunt la o fermă sau într-un depozit, hrănite cu lucruri îngrozitoare”.  El consideră că această schimbare i-a crescut nivelul de energie și i-a eliminat ceața cerebrală. „Mă simt bine tot timpul și mă pot antrena mai mult și mai greu”, spune el.

Saron nu numără caloriile. Dar ține cont de proteine, vizând între 160 și 180 de grame pe zi. Una dintre mâncărurile sale preferate este costița de animale hrănite cu iarbă. „Îmi place să o tai foarte frumos”, spune el. Taie în cubulețe mango sau kiwi și servește alături varză murată sau alte legume fermentate, cum ar fi kimchi.

Pentru desert, îi place iaurtul grecesc provenit din partea animalelor hrănite cu iarbă. Uneori amestecat cu pudră proteică de colagen. Sau poate combina pudra de cacao 100% cu afine și zmeură congelate, un preparat gustos acoperit cu miere crudă și fulgi de nucă de cocos.

Taryn Kloth și Kristen Nuss, rețete de succes

Taryn Kloth și Kristen Nuss joacă volei pe plajă împreună de când erau în facultate. Iar acum se îndreaptă spre primele lor Jocuri de vară. Deși colegele de cameră din Baton Rouge au luat întotdeauna în serios nutriția, nu au luat totul în serios până când pandemia a lovit în 2020. Și au avut brusc timp să se dedice urmăririi consumului lor. Și să-și dea seama de ce au nevoie corpurile lor. Răspunsul? Multe proteine, carbohidrați și hidratare corespunzătoare.

Lui Kloth, de 27 de ani, îi place să înceapă ziua cu o brioșă englezească cu ouă, avocado și curcan sau șuncă. Micul dejun este masa ei preferată a zilei. Așa că, pentru prânz, ar putea face o quesadilla cu ouă, plus un măr pe care îl înmoaie în iaurt grecesc fără lactoză. Consideră că se simte cel mai bine atunci când renunță la lactoză.

Consumă un baton proteic înainte de antrenament dacă simte că are nevoie de mai mult combustibil. Iar când ajunge acasă, taie cartofi Russet. „Îi tai felii, apoi îi pun la cuptor și ies ca niște chipsuri”, spune ea.

Probabil că va mai mânca o legumă, cum ar fi conopida prăjită, alături de proteine. Pentru desert, își înrolează Ninja CREAMi. „Transformă totul într-o înghețată Dairy Queen”, spune ea. „Pun un shake proteic în el”. Îi place ciocolata fără lactoză de la Core Power «și se transformă în înghețată», scrie TIME.

Revista presei