Românii au cea mai scurtă viață sănătoasă din Europa

Românii au cea mai scurtă viață sănătoasă din Europa Sursa: Dreamstime.com

O statistică așază românii la coada Europei în ce privește perioada de viață sănătoasă, adică fără probleme medicale majore. Raportul Eurostat, oficiul european de statistică, indică faptul că românii sunt chinuiți de afecțiuni medicale și de cheltuielile care apar odată cu aceasta mult mai devreme față de restul europenilor.

Viața sănătoasă în România, sub media europeană

În România, viața sănătoasă este scurtă. Cel puțin asta arată datele Eurostat. Potrivit celui mai recent raport, românii trăiesc în medie 59 de ani fără ca viața să le fie afectată de probleme garve de sănătate. Aceasta vârstă așază țara noastră sub media Uniunii Europene, care este mult mai mare, arată sursa europeană.

În România acest indicator ajunge la 59 de ani, pe când media UE este de 62,6 ani.

Unde se trăiește o viață sănătoasă mai lungă

Problemele de sănătate apar, în general, mai devreme în țările din estul Europei, arată datele oficiului european de statistică.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timp ce țările din sudul şi vestul Europei par să ofere un mediu mai propice pentru o viaţă sănătoasă. Aceste țări sunt Suedia, Luxemburg, Spania, Italia.

O viață sănătoasă, mai puține cheltuieli

Sănătatea este monitorizată și ca factor economic. Un om bolnav cheltuie mai mult pentru sănătatea lui față de altul care nu are nevoie. Drept urmare, mai mulți ani de viaţă sănătoasă ar avea un efect benefic pentru buzunar, cheltuielile fiind semnificativ mai reduse pentru un om a cărui sănătate este bună. În plus, un om sănătos poate să lucreze până mai târziu în viaţă.

„În timp ce majoritatea oamenilor sunt conştienţi de faptul că generaţiile din ultimii ani trăiesc mai mult, se cunoaşte mai puţin despre sănătatea populaţiei în vârstă din UE.Indicatorii privind anii de viaţă sănătoasă introduc conceptul de calitate a vieţii, con­centrându-se pe acei ani de care se pot bucura persoanele lipsite de limitările de boală sau dizabilitate”, explică Eurostat subliniind o viață cu afecțiuni de sănătate are un impact asupra asistenţei medicale şi a pensiilor.

Revista presei