Sosesc primele avioane F-16 pentru Ucraina. Este posibil să fie găzduite în România și Polonia

Sosesc primele avioane F-16 pentru Ucraina. Este posibil să fie găzduite în România și Polonia Rusia amenință România Sursa foto: EVZ

Un prim lot de avioane F-16 urmează să fie livrat Ucrainei în luna august, marcând un pas crucial în consolidarea capacităților aeriene ale țării în conflictul său cu Rusia. Transferul acestor avioane, care vor continua să sosească pe parcursul anului, reprezintă un moment semnificativ pentru eforturile de apărare ale Ucrainei.

Rolul inițial al F-16

Ucraina a anunțat că piloții și tehnicienii săi, care au fost instruiți în diverse locații din străinătate, au finalizat pregătirea necesară pentru operarea și întreținerea acestor avioane. Primul grup de tehnicieni s-a întors deja din Danemarca pentru a pregăti primirea avioanelor.

În faza inițială, avioanele F-16 vor fi utilizate pentru a contracara rachetele și dronele inamice. Ulterior, ele vor fi folosite împotriva avioanelor și bazelor aeriene rusești, potrivit experților consultați de Rbc-Ucraina. Acești pași sunt esențiali pentru a asigura o apărare aeriană robustă și pentru a crea condițiile necesare unor operațiuni aeriene ofensive.

Livrări și necesități

Pentru a înfrunta eficient forțele aeriene ruse, Ucraina estimează că are nevoie de cel puțin 128 de avioane F-16. Până în prezent, aliații NATO au promis livrarea a 80 de avioane: 19 din Danemarca, 24 din Olanda, 30 din Belgia și 6 din Norvegia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform estimărilor Bloomberg, primele șase avioane ar trebui să ajungă în Ucraina până la vară, iar numărul acestora ar putea crește la 20 până la sfârșitul anului.

Comandantul Forțelor Aeriene din Kiev, Serhi Holubtsov, a indicat că nu toate avioanele F-16 vor fi staționate direct în Ucraina. Unele dintre ele vor rămâne în centre de antrenament din străinătate, inclusiv în România și Polonia, pentru a asigura o tranziție eficientă și o protecție sporită.

Baza militară Mihail Kogalniceanu

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Pentru prima dată F-16 se va confrunta cu Su-35

Valeri Romanenko, un expert militar ucrainean, a explicat că România dispune de un centru de antrenament adecvat, iar Polonia ar putea pregăti facilități pentru depozitarea și protejarea acestor avioane. De acolo, avioanele vor putea decola și traversa granița către bazele din Ucraina.

Odată ce Forțele Aeriene Ucrainene vor reuși să slăbească apărarea antiaeriană a Rusiei, avioanele F-16 vor putea fi folosite pentru operațiuni aeriene pe front.

Viitoarele confruntări între F-16 și avioanele rusești Su-35 rămân imprevizibile, deoarece aceste tipuri de avioane nu s-au întâlnit niciodată în luptă directă, potrivit expertului Kostiantin Krivolap.