A murit un club legendar de fotbal. Pe români îi leagă amintiri fabuloase

A murit un club legendar de fotbal. Pe români îi leagă amintiri fabuloase Girondins Bordeaux Sursa foto: X

Bordeaux. Fotbalul francez este în suferință după ce un club de tradiție a fost nevoit să renunțe la statutul de profesionist. Girondins Bordeaux se confruntă cu o perioadă dificilă în contextul retrogradării în liga a treia - National.

 

Clubul Girondins Bordeaux a renunţat la statutul profesionist obţinut încă din anul 1937. Această decizie va avea „consecinţe dezastruoase”, estimează primarul orașului, Pierre Hurmic.

Fotbalul francez pierde un club de tradiție

Marți, 23 iulie, clubul Girondins Bordeaux a depus dosarul de faliment la Tribunalul Comercial, fapt ce i-ar permite să înceapă procedura de restructurare. Pentru fotbalul francez este o mare pierdere, având în vedere istoria acestei grupări. Girondins se confruntă de mai multă vreme cu mari probleme financiare, motiv pentru care a fost retrogradat în liga a treia. Inițial, echipa terminase campionatul pe locul 12 în Ligue 2.

Ne puteți urmări și pe Google News

Consecință a deschiderii procedurii de faliment, unul dintre cele mai titrate cluburi din fotbalul francez este pe cale să-și piardă statutul profesionist. A fost singura soluție pe care șefii Girondins au avut-o la dispoziție. Altfel, ar fi fost nevoiți să prezinte un buget, în fața DNCG (Direcţia Naţională de Control de Gestiune), care nu corespundea realității. Or, acest lucru putea duce la alte sancțiuni suplimentare.

Conducerea clubului speră că instanţa comercială va favoriza restructurarea pe cale judiciară, în locul unui faliment pur și simplu. Drept care, pentru a obține o decizie favorabilă, a preferat să anuleze contractele fotbaliștilor, în vigoare, din cauza problemelor financiare.

Clubul din fotbalul francez ar avea nevoie de 40 de milioane de euro pentru a-şi reface finanțele. Doar cu un buget de această mărime ar fi putut reveni în Ligue 2, în sezonul 2024 - 2025.

Girondins se confruntă cu probleme financiare

Situația la clubul din Bordeaux, unul dintre cele mai vechi din fotbalul francez, datează de mulți ani. Girondins a fost retrogradată, în 2021, administrativ, din Ligue 1 în Ligue 2. Un an mai târziu, în 2022, echipa a fost salvată în ultimul moment de la retrogradarea în Ligue 3 - National.

Acest lucru nu a mai fost posibil în această vară. Patronul clubului, Gerard Lopez, a refuzat să mai finanțeze pierderile grupării, după ce a investit aproape 60 de milioane de euro, împreună cu asociații săi, din 2021. Această decizie, precum și renunțarea la statul de club profesionist a fost criticată de primarul orașului, ecologistul Pierre Hurmic. El a declarat că ar fi fost posibile și alte opțiuni, însă nu au fost implementate

„Abandonarea statutului profesionist va avea consecinţe dezastruoase, în primul rând, dispariţia centrului de antrenament (...) Dacă actuala conducere nu mai are resursele, mijloacele, dorinţa de a apăra energic supravieţuirea clubului vechi de un secol, atunci trebuie să sufere toate consecinţele”, a spus primarul ecologist.

Un club care a dat jucători mari în fotbalul francez

Girondins Bordeaux, a obținut, în istoria sa, şase titluri naţionale. De-a lungul timpului, aici au jucat mari fotbaliști, precum Alain Giresse, Jean Tigana, Zinedine Zidane şi Bixente Lizarazu.

Românii au amintiri fabuloase legate de acest club din fotbalul francez. Pentru suporterii din țara noastră, data de 8 decembrie 1982 va rămâne în istorie. Marea echipă a Universității Craiova, a reușit o calificare istorică în fața francezilor, în sferturile de finală ale Cupei UEFA. Girondins a câștigat în meciul tur cu 1-0, la Bordeaux. Iar pe 8 decembrie, Craiova Maxima a obținut calificarea în fața a 50.000 de suporteri olteni.

Echipa craioveană era formată din Silviu Lung, Nicolae Negrilă, Costică Ștefănescu, Nicolae Tilihoi, Nicolae Ungureanu, Costică Donose, Mircea Irimescu, Aurel Țicleanu, Ilie Balaci, Rodion Cămătaru și Zoli Crișan. În repriza a doua au intrat Ion Geolgău (min. 56 – Donose) și Sorin Cârțu (min. 85 – Crișan). Meciul s-a încheiat cu victoria oltenilor cu 2-0, goluri marcate de Aurică Țicleanu, în minutul 38 și de Ion Geolgău în minutul 100.

În sezonul 2008-2009 Girondins de Bordeaux a jucat în UEFA Champions League în grupă cu Chelsea, AS Roma și CFR 1907 Cluj.

 

 

Revista presei