Evenimentul Zilei > Sport > Atac rasist la adresa lui Alexi Pitu, în Franța. Tânărul fotbalist se poate „reprofila ca cerșetor profesionist dacă nu merge cu fotbalul”
Atac rasist la adresa lui Alexi Pitu, în Franța. Tânărul fotbalist se poate „reprofila ca cerșetor profesionist dacă nu merge cu fotbalul”

Atac rasist la adresa lui Alexi Pitu, în Franța. Tânărul fotbalist se poate „reprofila ca cerșetor profesionist dacă nu merge cu fotbalul”

Tânărul fotbalist Alexi Pitu a fost insultat de un consilier după ce a fost transferat la Bordeaux, Franța. Nu este pentru prima dată când francezii fac astfel de comentarii în legătură cu sportivii români. Simona Halep și Bănel Nicoliță au avut parte de un astfel de tratament în trecut.
Alexi Pitu a fost prezentat în urmă cu câteva zile la Girondins de Bordeaux. Pentru fotbalist s-a plătit suma de două milioane de euro și va purta tricoul cu numărul 80. Tânărul sportiv a debutat la noua echipă doar după două antrenamente. Echipa mijlocajului a câștigat meciul împotriva lui Dijon, scor 3-0, și Bordeaux și-a consolidat locul doi în clasamentul din Ligue 2. Pitu a intrat pe teren în minutul 72 și s-a remarcat printr-o pasă pentru Aliou Badji.„Am văzut ceea ce observaserăm deja la pregătire, în numai câteva zile. Puștiul a venit la mijlocul săptămânii, e plin de prospețime. Simte fotbalul”, a spus antrenorul David Guion despre fotbalistul român. „Mingea pe care o plasează în spatele apărării pentru Aliou este magnifică. Acesta este el. Trebuie să descopere ce înseamnă Ligue 2, această densitate fizică. Dar ne-am dat seama imediat, în douăzeci de minute, că e un băiat care respiră fotbal”, a mai adăugat tehnicianul.

Atacul unui consilier la adresa lui Alexi Pitu

Ultimele zile nu au însemnat pentru Alexi Pitu doar o nouă provocare în carieră. El a avut parte și de un moment neplăcut. Michel Boulloud, fost consilier municipal în Lesparre-Médoc, o comună situată la 64 de kilometri de Bordeaux, a lansat un atac rasist la adresa tânărului mijlocaș. El a scris pe Twwiter că „dacă nu merge cu fotbalul, se va putea reprofila ca cerșetor profesionist pe strada Sainte-Catherine”. Este vorba de o stradă pietonală din zona comercială a orașului Bordeaux.

Un jurnalist francez de origine română, Alexandre Lazăr, a subliniat că nu este pentru prima dată când francezii au astfel de comentarii la adresa sportivilor români. Jurnalistul a continuat prin a spune că de când trăiește în Franța, a fost de multe ori ținta atacurilor rasiste, dar de această dată nu a mai vrut să tacă. „E inacceptabil”.

Boulloud a încercat să se scuze pentru postarea sa. El a spus că este originar din Paris, iar atunci când a ajuns în Médoc a primit și el un astfel de tratament.  „Din partea mea, nu e nimic rasist legat de jucător. Doar o glumă, pe care o putem face și față de corsicani”, a spus fostul consilier municipal. El a mai adăugat că postarea sa nu a fost cea mai „inteligentă”, dar nu a vrut ca nimeni să se simte ofensat.

Simona Halep și Bănel Nicoliță, victimele atacurilor rasiste

Nu este pentru prima dată când astfel de comentarii sunt făcute la adresa sportivilor români. După ce Simona Halep a cucerit primul ei trofeu de Grand Slam, la Roland Garros, ea a fost ținta unei reviste de satiră. Cei de la Charlie Hebdo au realizat o cacaricatură controversată cu jucătoarea de tenis. Mesajul transmis a fost că „o româncă a câștigat Roland Garros”. Halep era portretizată în timp ce striga „fier vechi, fier vechi”.

Și Bănel Nicoliță a fost victima atacurilor rasiste. Un fan al lui Nantes a avut un mesaj la adresa fostului fotbalist după ce Bănel a refuzat să semneze un contract nou cu clubul din Franța. Studentul Willy Ragondin a postat un videoclip pe Twitter în care apare un bărbat care cerșește cântând la acordeon în fața unei terase din Franța. Titlul acelei postări era „noutăți despre Bănel Nicoliță”, notează GSP.