Poate fi turmericul dăunător pentru rinichi?

Poate fi turmericul dăunător pentru rinichi? Beneficiile consumului de turmeric pentru sănătate. Sursa Foto: Wikipedia

Să începem prin a înțelege ce este turmericul și cum afectează corpul. Turmericul este membru al familiei ghimbirului, iar compusul său activ, curcumina, este de-a dreptul un medicament . A fost folosit în medicina tradițională de mii de ani și a câștigat o popularitate imensă în ultimii ani.

Dar, este turmericul dăunător pentru rinichi? Răspunsul scurt este nu, nu este. De fapt, s-a demonstrat că turmericul are potențiale efecte protectoare asupra sănătății rinichilor.

turmeric, suplimente

Beneficiile consumului de turmeric pentru sănătate. Sursa Foto: Wikipedia

Studii limpezi

Un studiu publicat în Indian Journal of Pharmacology a constatat că curcumina a avut efecte protective asupra rinichilor la șobolanii diabetici. S-a constatat că reduce inflamația și previne deteriorarea rinichilor.

Mai mult, s-a demonstrat că turmericul reduce riscul de formare a pietrelor la rinichi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar ce se întâmplă cu persoanele care au deja boli renale? Pot acestea consuma turmeric în siguranță? Răspunsul este da, atâta timp cât nu sunt alergice la turmeric sau la compușii săi. De fapt, s-a demonstrat că turmericul are efecte terapeutice potențiale în boala renală cronică.

Un studiu publicat în Journal of Renal Nutrition a constatat că turmericul a îmbunătățit funcția renală. Dar a și redus stresul oxidativ la pacienții cu boala renală cronică. Acest lucru se datorează faptului că curcumina are proprietăți antioxidante puternice.

Cu toate acestea, este esențial de menționat că consumul excesiv de turmeric poate avea efecte adverse asupra rinichilor. Acest lucru se datorează faptului că curcumina este un anticoagulant puternic. Iar o cantitate prea mare poate pune o presiune suplimentară asupra rinichilor, ducând la complicații.

Mai mult, turmericul poate interacționa cu anumite medicamente, ceea ce poate fi dăunător pentru rinichi. Prin urmare, dacă luați medicamente, este esențial să consultați medicul înainte de a include turmericul în dieta dvs.

Adevăruri

Acum că am stabilit că turmericul nu este dăunător pentru rinichii dvs., să explorăm câteva fapte interesante:

  • Este cel mai cercetat condiment din lume, cu peste 15.000 de studii științifice la zi.
  • Pentru a beneficia de proprietățile sale, se recomandă utilizarea turmericului în forma sa pură. Sau optarea pentru un supliment de înaltă calitate.
  • În medicina tradițională indiană și chineză, turmericul a fost folosit pentru a trata o varietate de afecțiuni. Inclusiv probleme digestive, probleme menstruale și chiar depresie.
  • Cel mai mare producător și consumator de turmeric din lume este India. Acolo este considerat un condiment sacru și utilizat în ceremonii religioase.
  • Turmericul nu este folosit doar în gătit. A fost folosit și ca vopsea.
  • Utilizarea turmericului datează de acum 4.000 de ani

Turmericul nu este dăunător pentrurinichii dvs. și poate avea efecte pozitive asupra sănătății renale. Cu toate acestea, este esențial să-l consumați cu moderație. Așadar, presărați puțin turmeric și bucurați-vă de numeroasele sale beneficii pentru sănătate, dar amintiți-vă întotdeauna - moderația este cheia.