Șoferi, pregătiți banii. Cât va costa un loc în parcările publice din Chişinău

Șoferi, pregătiți banii. Cât va costa un loc în parcările publice din Chişinău Primăria Chișinău. Sursa foto: Wikipedia

Chişinău. Șoferii care vor parca mașinile în locurile publice din Chișinău vor achita o taxă în bugetul municipalității. Prevederea se conține într-un Regulament pe care l-a elaborat Primăria și vrea să-l consulte cu publicul.

Conform Regulamentului, locurile publice de parcare vor putea fi folosite doar cu condiția achitării unei taxe. Astfel, șoferii au două opțiuni: fie achită staționarea per oră sau zile, fie își procură un abonament anual. Tarifele par să piște însă de buzunare, deoarece ajung și la 28 de mii de lei, în așa sectoare cum ar fi Rîșcani sau Centru.

Parcări în Chişinău Parcări în Chişinău: Sursa foto: EvZ

De la 14 la 28 de mii de lei, un loc sub soare pentru o mașină în Chişinău

Costurile vor depinde și de zona în care doriți să parcați. Astfel, în sectoarele neaglomerate, prețul unui abonament ar putea ajunge până al 14 mii pe an, în cele cu flux mediu de transport – până șa 21 de mii, iar în centrul istoric al orașului un loc de parcare i-ar putea costa pe șorferi până la 28 de mii de lei.

Primăria va elabora un Catalog al zonelor de parcare, cu determinarea statutului lor - cu plată sau fără plată. Anual, până la 30 noiembrie, această listă va fi actualizată, reieșind din evoluția cererii și ofertei la locurile de parcare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiect pavat cu intenții… nobile

Autoritățile municipale declară că, odată cu introducerea taxelor, orașul va scăpa de aglomerație și ambuteiaje.

„Asigurarea unei circulații fluente și sigure pe drumurile publice, parcarea autovehiculelor în condiții de siguranță, descongestionarea traficului în zonele centrale și cu trafic intens, facilitarea accesului la obiective de interes public, protejarea pietonilor și amenajarea parcărilor conform normelor tehnice.

De asemenea, se urmărește îmbunătățirea aspectului arhitectonic al parcărilor și oferirea de soluții moderne pentru accesibilitatea acestora”, a subliniat viceprimarul capitalei, Ilie Ceban.

Parcare Parcare. Sursa foto Pixabay

Când vor avea loc dezbaterile

Dezbaterile publice asupra proiectului se vor desfășura miercuri, 7 august 2024  între orele 14:00 – 16:00, la pretura sectorului Centru.

Vor participa reprezentanți ai Direcției generale mobilitate urbană, care au elaborat proiectul Regulamentului. Sunt invitate să participe la discuții ONG-urile de profil, dar și locuitorii capitalei.

Revista presei