Judecătorii numiți prin decret, de Maia Sandu, au depus jurământul
- Nicolae Comănescu
- 23 iulie 2024, 12:34
Republica Moldova. Cei 18 judecători care au fost numiți, în urma unui decret semnat de președintele țării, Maia Sandu, au depus, marți, jurământul. Ceremonia a avut loc la Consiliul Superior al Magistraturii din Basarabia și au participat membrii acestei entități, conform jurnal.md.
Judecătorii numiți prin decret de președintele din Republica Moldova, Maia Sandu
Cei 18 magistrați numiți în funcție de liderul de la Chișinău sunt următorii și urmează să-și îndeplinească atribuțiile la instanțele:
Natalia Arapu, Judecătoria Edineț,
Bejenaru Eugen, Judecătoria Bălți,
Cugut Gheorghe, Judecătoria Bălți,
Cristina Daniliuc, Judecătoria Cahul,
Oxana Gâscă, Judecătoria Cimișlia,
Ariana Maximov, Judecătoria Căuseni,
Elvira Mocrii, Judecătoria Cahul,
Pasat Natalia, Judecătoria Cahul,
Cristina Păun, Judecătoria Bălți,
Cristina Popa, Judecătoria Soroca,
Eduard Puiu, Judecătoria Bălți,
Eugeniu Rus, Judecătoria Orhei,
Lilia Scripnic, Judecătoria Cahul
Corina Tăbăcaru, Judecătoria Drochia,
Marina Pilipeț, Judecătoria Bălți,
Timotin Mihaela, Judecătoria Strășeni,
Alexandru Toma, Judecătoria Edineț
Evaluarea făcută de Comisia Vetting
În altă ordine de idei, luni, Comisia Vetting a transmis Parlamentului de la Chișinău și Ministerului Justiției deciziile ce fac referire la evaluarea unor candidați la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și în Colegiul disciplinar al judecătorilor din partea societății civile.
Așadar, după desfășurarea procesului de evaluare, membrii Comisiei au ajuns la concluzia că Anatolie Minciuna, fost judecător și președinte interimar al Curții de Apel Chișinău, Vitalie Ciuchitu, avocat, ambii candidați la CSM, precum și Ion Rusu, avocat și candidat atât la CSM, cât și în Colegiul Disciplinar, nu au trecut evaluarea.
După cum a explicat Comisia Vetting, candidații respectivi nu corespund criteriilor de integritate stabilite în Legea 26/2022, pe baza căreia au fost evaluați.
Conform procedurilor instituite, Comisia a publicat rezultatele evaluărilor pe site-ul oficial al instituției. Candidații au la dispoziție, începând de ieri, 48 de ore pentru a notifica Comisia, în cazul în care se opun sau nu publicării deciziilor.
Deciziile Comisiei de evaluare pot fi contestate la Curtea Supremă de Justiție în termen de 5 zile.