Încă o țintă a infractorilor cibernetici. Se folosesc de Inteligența artificială

Încă o țintă a infractorilor cibernetici. Se folosesc de Inteligența artificială Booking.com. Sursa foto: rawpixel.com

România. Popularitatea Booking.com a atras atenția infractorilor cibernetici, care utilizează inteligența artificială pentru a trimite mesaje frauduloase către utilizatori.

Experții în securitate cibernetică de la Eset subliniază că platformele de rezervări pentru vacanțe sunt un teren fertil pentru exploatarea vulnerabilităților informatice.

Infractorii cibernetici se folosesc de ChatGPT pentru a păcăli utilizatorii Boooking

Booking.com a recunoscut recent amploarea acestei probleme, raportând o „creștere surprinzătoare de 500 până la 900%” a escrocheriilor de călătorie în ultimele 18 luni.

Această creștere semnificativă este, în mare parte, rezultatul utilizării de către infractorii cibernetici a unor instrumente precum ChatGPT, din noiembrie 2022.

Ne puteți urmări și pe Google News

Christian Ali Bravo, specialist Eset, explică faptul că în această fraudă, infractorii se folosesc de identitatea unei platforme populare pentru a induce victima în eroare, făcând-o să creadă că interacționează cu site-ul oficial.

Booking.com nu este scutit de asemenea escrocherii; fraudatorii continuă să desfășoare campanii în care pretind că sunt platforma în sine sau reprezentanți ai hotelurilor ori altor servicii rezervate de utilizatori.

„Adesea, vin cu o poveste plauzibilă prin care creează un sentiment de urgenţă şi încearcă să înşele victima să intre pe un link la care trebuie să refacă plata, pentru a remedia o pretinsă eroare produsă şi pentru a evita să-şi piardă rezervarea”, explică expertul.

Un alt vector de atac pentru hackerii se deschide prin utilizarea instrumentelor de Inteligență Artificială (AI). Aceștia pot crea e-mailuri de tip phishing care sunt nu doar gramatical corecte, dar și extrem de credibile din punct de vedere contextual, lipsindu-le semnele obișnuite de alarmă care ar putea atrage atenția destinatarului.

Infractori cibernetici

Infractori cibernetici. Sursa foto: DC Studio/ Freepik

Prin aceste metode sofisticate, fraudatorii reușesc să păcălească atât persoane fizice, cât și companii, determinându-le să descarce malware pentru furt de informații, să divulge date sensibile sau să efectueze transferuri de bani.

Metoda chat-urilor deturnate, o amenințare emergentă

Ali Bravo mai menționează că unii escroci merg dincolo de simpla trimitere de mesaje aleatorii de tip phishing. Au fost raportate cazuri în care atacatorii au reușit să-și păcălească victimele folosind sistemul de mesagerie al platformei.

După ce au obținut acces la conturile hotelurilor unde turiștii își făcuseră rezervări, au contactat direct un număr mare de persoane prin chat-ul aplicației, solicitându-le să efectueze o plată pentru a confirma rezervarea.

„Înşelătoria a implicat o presupusă eroare cu plata anterioară, prin urmare li s-a cerut să plătească din nou şi să evite să-şi piardă rezervarea. În alte variante ale acestui truc, fraudatorii au solicitat datele cardului de credit sau ale pasagerilor pentru a verifica sau confirma rezervarea.

Deşi atacul nu s-a produs ca urmare a unei breşe de securitate a sistemelor sau infrastructurii de backend a platformei, vă recomandăm să fiţi atenţi la orice comunicări care vă solicită datele personale sau de plată”, mai spune expertul.

Inteligența artificială

Inteligența artificială. Sursa foto: Gerd Altmann/ Pixabay

Escrocii promovează case de vacanță de lux la prețuri atractive pe Booking.com

Un alt aspect important este că, de-a lungul timpului, numeroși turiști au devenit victime ale listărilor false.

Escrocii cibernetici promovează case de vacanță de lux la prețuri extrem de atractive și îi îndrumă pe cei interesați să efectueze plăți, inclusiv prin intermediul Booking.com, pentru a rezerva aceste „oferte” aparent avantajoase.

În aceste cazuri, se recomandă să verificați recenziile și evaluările pentru destinație, să comparați prețul cu al altor case sau apartamente similare și să folosiți funcția de căutare a imaginilor într-un motor de căutare pentru a verifica sursa fotografiilor.

Este posibil ca imaginile să provină dintr-o bază de date gratuită sau să fi fost furate de pe alte site-uri.

Ca regulă generală, dacă ceva pare prea bun pentru a fi adevărat, de obicei este exact așa, a mai adăugat expertul.

În plus, sunt întâlnite oferte de muncă false, difuzate prin mesaje simple pe rețelele sociale, care solicită utilizatorilor să lase o recenzie pe Booking.com, potrivit Agerpres.

Revista presei
Parisul la răscruce