Apare o nouă infracțiune de corupție în România. Se pedepsește cu 7 ani de închisoare

Apare o nouă infracțiune de corupție în România. Se pedepsește cu 7 ani de închisoare Direcția Națională Anticorupție. Sursa foto: FACEBOOK/DNA

Guverul României a adoptat joi, 18 iulie, un proiect de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei prin care se introduce o nouă infracţiune de corupție. Alina Gorghiu a explicat că prin această nouă lege se are în vedere alinierea legislaţiei naţionale la prevederile Convenţiei OCDE Anti-mită.

Noua infracțiune de corupție: mituirea funcţionarilor publici străini

Potrivit proiectului trimis Parlamentului, persoanele fizice vor risca, pentru mituirea funcționarilor publici străini, pedepse cu închisoarea de până la șapte ani.

„Guvernul a adoptat, în şedinţa de astăzi, proiectul de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei prin care se introduce o nouă infracţiune de corupţie: mituirea funcţionarilor publici străini.

Proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Convenţiei privind combaterea coruperii funcţionarilor publici străini în cadrul operaţiunilor economice internaţionale urmează să fie înaintat Parlamentului în vederea dezbaterii şi adoptării”, a transmis Alina Gorghiu, într-un comunicat de presă, potrivit News.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News
Proces, Înalta Curte de Casație și Justiție

Proces. Sursa foto: Dreamstime.com

Ce spune concret legea cu privire la această faptă de corupție

Viitoarea lege stabilește că “fapta persoanei care, direct sau indirect, promite, oferă sau dă unui funcționar public străin, pentru acesta sau pentru altul, bani ori alte foloase care nu i se cuvin, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle de serviciu ale respectivului funcționar public străin sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, dacă fapta este de natură să îi procure acesteia sau oricărei alte persoane bani sau alte foloase sau să îi mențină asemenea avantaje în legătură cu desfășurarea de operațiuni economice internaționale, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani”.

Ce se înțelege prin funcționar pubic străin

În proiect sunt definite și următoarele noțiuni: funcționar public străin, care înseamnă orice persoană, numită sau aleasă, care deține o funcție legislativă, administrativă sau judiciară într-o țară străină, orice persoană care exercită o funcție publică pentru o țară străină, inclusiv pentru o agenție de stat sau o întreprindere publică și orice funcționar sau agent al unei organizații publice internaționale și act contrar îndatoririlor de serviciu, care înseamnă folosirea necorespunzătoare de către funcționarul public străin a funcției sale, dacă actul este realizat în legătură cu îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu calitatea sa, arată Avocat.net.

Infracțiunile de mituire a unui funcționar public sunt de competența Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Până la aplicare, legea trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

Revista presei
Parisul la răscruce