Angajații Ministerului Justiției vor salarii și mai mari. Protest la Guvern

Angajații Ministerului Justiției vor salarii și mai mari. Protest la GuvernAngajați ai Ministerului Justiției. Sursa foto: Cotidianul.ro

Aangajați ai Ministerului Justiției se pregătesc de noi proteste. Este vorba despre aproximativ 600 de angajați din Serviciul de probațiune. Anunțul a fost făcut de către Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune.

Angajați ai Ministerului Justiției se pregătesc de noi proteste în fața Guvernului

Consilierii de probațiune din toată țara, afiliați sau neafiliați Sindicatului Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune anunță noi proteste în fața Guvernului. Aceștia nu și-au primit integral salariile. Iar în situația nesoluționării solicitărilor, „consilierii de probațiune vor reveni la forme radicale de protest, cum este cea a grevei foamei și pe care liderii de sindicat nu o încurajează”.

„Astfel, va fi organizat un pichet de protest în fața sediului Guvernului României în intervalul orar 10.00-12.00, după care pichetul de protest va continua cu un marș spre Ministerul Justiției, unde se va finaliza cu pichetarea acestuia din urmă până la ora 14.00.

Acțiunea din 19.06.2024 este urmarea promisiunilor neonorate de soluționare făcute în cadrul întâlnirilor dintre reprezentanții consilierilor de probațiune cu factorii decizionali din perioada anterioară, respectiv începutul lunii aprilie – începutul lunii iunie.

În situația nesoluționării solicitărilor, consilierii de probațiune vor reveni la forme radicale de protest, cum este cea a grevei foamei și pe care liderii de sindicat nu o încurajează”, se arată în comunicatul de presă.

Angajații Ministerului Justiției vor salarii și mai mari

Salariile acestor angajați  nu s-au plătit integral din anul 2016, când s-a făcut un calcul greșit asupra căruia nu s-a mai revenit. Mai mult, nu s-au acordat majorări salariale de 10 ani, iar condițiile de lucru sunt inacceptabile.

Anul trecut au intrat în greva foamei 130 de angajați ai acestui serviciu, dar au și lucrat în timpul grevei, însă li s-au tăiat salariile, chiar dacă au fost la serviciu.

Această categorie de angajați scutește statul român de plata unor sume colosale pentru detenție, contribuind și la reintegrarea în societate a condamnaților, dar riscurile pe care și le asumă pentru circa 3.500 de lei pe lună nu sunt luate în calcul.

Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune atrage atenția Guvernului că „strategiile de dezvoltare a sistemului de probațiune se realizează cu oameni, profesioniștii fiind cea mai importantă resursă”.

SNCSP solicită plata integrală a drepturilor salariale

Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune spune că atrage atenția Guvernului că „strategiile de dezvoltare a sistemului de probațiune se realizează cu oameni, profesioniștii fiind cea mai importantă resursă”.

S.N.C.S.P. solicită Ministerului de Justiție plata integrală a drepturilor salariale din fondurile deja existente, până la identificarea de către Guvernul României și Ministerul Finanțelor a unor soluții privind complementarea bugetului pentru anul 2024.

„În lipsa alocării fondurilor necesare pentru plata integrală a unor drepturi salariale recunoscute anterior prin Ordin de Ministru și Ordonanță de Guvern, acest sistem se va dezechilibra și mai mult, aspect care va antrena costuri înzecite atât pentru guvern cât și pentru societate”, potrivit comunicatului.

Angajații Ministerului Justiției susțin că au fost mințiți de Boloș

Aceiași angajați au fost duși cu vorba din luna mai. Ministrul Boloș le-a spus că „se pot da banii integral și se poate cere suma suplimentară la rectificarea bugetară”. Dar nu s-a întâmplat acest lucru.

„Au tăiat salariile, ilegal, printr-un e-mail, în luna ianuarie. Am avut o promisiune că se va rezolva situația în luna mai. Am fost la ministrul Finanțelor, iar domnul Boloș ne-a spus că ni se pot da banii integral și se poate cere suma suplimentară la rectificarea bugetară. Nouă ne trebuiau 34.000 de lei, pentru plata integrală a salariilor, pe tot anul.

Domnul Boloș a spus că se poate completa bugetul, pentru plata salariilor noastre, dar Direcția Națională de Probațiune ne-a transmis, apoi, că au bani doar pentru 7 luni.

Dar în această situație sunt toate instituțiile statului, majoritatea neavând bani să acopere salariile pe tot anul. S-au dat bani, recent, din fondul de rezervă, dar pentru noi nu s-a putut nici așa, deși suma este foarte mică”, a declarat Andreea Faur, liderul sindicatului din Serviciul de Probațiune, potrivit jurnalul.ro.