Dilema Democraților, după Biden. Partidul ar vrea, americanii nu prea

Dilema Democraților, după Biden. Partidul ar vrea, americanii nu prea Joe Biden. Sursa foto Youtube

Crește presiunea asupra președintelui Joe Biden, căruia i se cere tot mai vocal retragerea din cursa prezidențială, mai ales după ce Donald Trump cunoaște o creștere uimitoare în sondaje după tentativa de asasinat de la sfârșitul săptămânii trecute. Un nume este tot mai vehiculat ca înlocuitor al lui Biden.

Democrații o cer pe Kamala Harris în locul lui Biden

Democrații o vor pe Kamala Harris în locul lui Biden în cursa pentru Casa Albă, iar sondajele sunt grăitoare în acest sens.

În timp ce lui Biden i se cere tot mai des să renunțe la cursa pentru al doilea mandat la Casa Albă, majoritatea democraților cred că vicepreședintele său, Kamala Harris ar fi un bun președinte.

Un nou sondaj al Centrului AP-NORC pentru Cercetare în Afaceri Publice a constatat că aproximativ 6 din 10 democrați cred că Kamala Harris ar fi potrivită să îi ia locul actualului președinte, transmite AP.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aproximativ 2 din 10 democrați nu cred că ea s-ar potrivi, iar alți 2 din 10 spun că încă nu știu ce să răspundă, arată același sondaj.

Ultimele prestații publice ale lui Joe Biden, în special cea din 27 iunie când s-a confruntat cu adversarul său Donald Trump, i-au dezamăgit pe democrați care au început să se uite tot mai insistent spre Kamala Harris, cea care de patru ani ocupa funcția de vicepreședinte al Americii.

Democrații îi cer insistent să intervină și să îl înlocuiască pe Biden în cursa pentru președinția SUA și consideră că ea are cele mai mari șanse împotriva candidatului republican Donald Trump.

„E timpul unui președinte-femeie”

Între timp, Harris îi rămâne complet loială lui Biden și rămâne unul dintre cei mai mari apărători ai săi în urma performanței dezastruoase a dezbaterii cu Trump.

Oakley Graham, un democrat din Greenwood, Missouri, a declarat că, deși este „destul de satisfăcut” de realizările lui Biden în funcție, s-ar simți mult mai bine să o susțină pe Harris și spune că „e timpul” ca o femeie să devină președinte al Americii.

„Știu că are treburi neterminate”, a spus Graham, în vârstă de 30 de ani, despre Biden.

„Dar ar fi frumos să vezi o persoană de culoare, o femeie, pe cineva mai tânăr care să se vină și să conducă această țară. Sper că asta ar inspira generația mai tânără să fie mai implicată.”

Harris, peste Biden în sondaje, dar nu suficient

În ceea ce privește americanii în general, ei sunt mai sceptici cu privire la modul în care Harris ar performa în Biroul Oval.

Circa 3 din 10 adulți din SUA spun că Harris s-ar descurca bine ca președinte, dar aproape jumătate nu o văd pentru acest rol, în timp ce 2 din 10 americani sunt indeciși.

Ratingul de favorabilitate al lui Harris este similar cu cel al lui Biden, dar ponderea americanilor care au o părere nefavorabilă despre ea este oarecum mai mică.

Sondajul arată că aproximativ 4 din 10 adulți din SUA au o opinie favorabilă despre Harris, în timp ce aproximativ jumătate au o opinie nefavorabilă.

Revista presei
Parisul la răscruce