De ce Europa privește cu anxietate alegerea lui JD Vance pentru funcția de vicepreședinte

De ce Europa privește cu anxietate alegerea lui JD Vance pentru funcția de vicepreședinte JD Vance. Sursa foto: Instagram/ teamjdvance

SUA. Mulți dintre cei mai apropiați aliați ai Americii se temeau deja de perspectiva întoarcerii lui Donald Trump la Casa Albă. Acum că fostul președinte l-a ales pe JD Vance ca partener de cursă, ei au mai multe motive de îngrijorare.

Prin alegerea lui Vance, Trump a transmis un semnal clar că, dacă va fi ales, politica sa externă "America-first" va reveni în forță.

Vance este un critic ferm al sprijinului acordat Ucrainei în încercarea sa de a se apăra împotriva Rusiei. La fel ca Trump, el a criticat în repetate rânduri NATO și membrii săi europeni pentru că nu cheltuiesc suficient pentru apărare. Și a făcut o serie de comentarii care au ridicat sprâncene peste Ocean. Inclusiv atunci când a spus că Regatul Unit va deveni "prima țară islamistă cu adevărat care va obține o armă nucleară" sub noul guvern laburist.

Politica externă va fi dură

Nominalizarea sa pune capăt speranțelor unora dintre aliații Americii că Trump ar putea să-și înmoaie poziția în politica externă dacă va fi reales.

Ne puteți urmări și pe Google News

Această speranță a fost alimentată chiar de Trump. Deși a repetat de multe ori că "ar pune capăt războiului", el nu a cerut aliaților săi din Congres să blocheze pachetul de ajutor de 61 de miliarde de dolari aprobat la începutul acestui an.

JD Vance și Donald Trump

JD Vance și Donald Trump. Sursa foto. captură video

"Ar fi putut spune membrilor (Congresului) să nu voteze pentru el. În schimb, a permis tacit să treacă," a spus Kristine Berzina. Berzina este expertă în geopolitică și securitate. Ea conduce programul Geostrategy North al German Marshall Fund din Statele Unite.

"Așadar, în Washington se spera că Trump a avut un moment destul de pro-ucrainean. Poate opiniile sale despre Europa și Ucraina s-au schimbat. Mai ales având în vedere cheltuielile mult mai mari pentru apărare în Europa acum," a declarat ea pentru CNN într-un interviu.

Dar odată cu alegerea partenerului său de cursă, Trump a spulberat aceste speranțe. "JD Vance nu pare interesat să fie un aliat bun pentru Europa," a spus Berzina.

O pace mai altfel

La Conferința de Securitate de la München din februarie, Vance a sugerat că Ucraina ar trebui să negocieze cu Rusia. Asta, pentru că SUA și alți aliați nu au capacitatea de a o sprijini. Ucraina și NATO au respins acest scenariu, deoarece ar însemna că Kievul ar trebui să renunțe la o parte din teritoriul său.

"Cred că ceea ce este rezonabil de realizat este o pace negociată. Cred că Rusia are stimulente pentru a veni la masa negocierilor acum. Cred că Ucraina, Europa și Statele Unite au stimulente pentru a veni la masa negocierilor," a spus el la conferință.

Miercuri, Rusia a salutat poziția lui Vance asupra Ucrainei. "El (Vance) susține pacea, încetarea ajutorului. Putem doar să salutăm acest lucru, deoarece, de fapt, este necesar să se oprească alimentarea Ucrainei cu arme. Și războiul se va încheia," a declarat ministrul rus de Externe, Sergey Lavrov.

Lavrov a adăugat că Rusia "va fi gata să lucreze cu orice lider american ales de poporul american". Sigur, atâta timp cât acesta "este pregătit pentru un dialog echitabil, respectuos reciproc."

La München, Vance a omis notabil o întâlnire cheie între o delegație bipartizană de senatori americani și președintele ucrainean Volodimir Zelenski. El a participat la o întâlnire cu Zelenski la Washington în decembrie, dar a …plecat devreme.

O abordare tăioasă

Întrebat de CNN despre afirmația lui Vance că rezultatul războiului nu se va schimba chiar dacă Ucraina va primi finanțare din partea SUA, Zelenski a spus că Vance "nu înțelege ce se întâmplă aici."

"Să înțeleagă înseamnă să vină pe linia frontului să vadă ce se întâmplă. Fără acest sprijin... Și va înțelege că milioane de oameni vor fi uciși," a adăugat el. "Nu înțelege, desigur, Dumnezeu să te binecuvânteze, nu ai război pe teritoriul tău."

Vance se teme mai degrabă de China

Vance a argumentat că SUA ar trebui să își concentreze atenția departe spre Asia de Est. El a spus că războiul din Ucraina trebuie să fie încheiat "rapid". Doar pentru ca America să se poată concentra pe "problema reală, care este China."

Aceasta este "cea mai mare amenințare pentru țara noastră. Și suntem complet distrași de la ea," a spus Vance.

Într-un articol de opinie din New York Times din aprilie, Vance a argumentat că eforturile SUA spre Ucraina ar putea fi dăunătoare apărării Taiwanului.

"Aceste arme nu sunt necesare doar Ucrainei. Sistemul de rachete Patriot ar fi crucial pentru apărarea sa," a scris el.

Ideea că Asia de Est, și în special China, reprezintă o amenințare la fel de mare. Dacă nu chiar mai mare, pentru SUA decât Rusia. De altfel, există un acord bipartizan între democrați și republicani că China este cea mai mare amenințare internațională pentru interesele SUA.

Ambele partide spun că trebuie să fii puternic și să previi ca China să-și îndeplinească ambițiile.  Doar că majoritatea democraților și republicanii mai moderați cred că și Rusia este o amenințare.

O alianță nefastă

În ochii majorității liderilor occidentali, amenințările din partea Chinei și Rusiei merg mână în mână. Liderii NATO au numit China un "facilitator decisiv" al războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Sam Greene, directorul Programului de Reziliență Democratică la Centrul pentru Analiza Politicii Europene (CEPA) și profesor de politică rusă la King's College London, a spus că nominalizarea lui Vance ar trebui să clarifice pentru aliații Americii că schimbarea către tipul de politică externă republicană în stil Trump este probabil mai de durată.

"Ultima dată când am avut o președinție Trump, europenii au privit asta ca pe o abatere de patru ani și apoi au răsuflat ușurați când Biden a fost ales și au crezut că vom reveni la normal... Și cred că a existat un oarecare wishful thinking în asta, iar oamenii au început acum să recunoască asta," a spus el.

Dacă Trump ar fi ales pe cineva cu o poziție de politică externă mai tradițională ca partener de cursă – de exemplu, fostul ambasador la ONU Nikki Haley, aliații Americii ar fi putut spera că după Trump, partidul republican ar putea reveni la ceea ce Greene a numit "solidaritatea transatlantică."

"Dar dacă, de fapt, numai că ne uităm la o altă administrație Trump. Ne uităm la un viitor al Partidului Republican dominat de oameni ca JD Vance. Iată  o perspectivă mult mai dură pentru Europa," a spus el.

Revista presei