Un nou pericol vine din China, după pandemia care a ucis milioane de oameni. Despre ce e vorba

Un nou pericol vine din China, după pandemia care a ucis milioane de oameni. Despre ce e vorba Infecție, Sursa foto Wikipedia

După pandemia de Covid-19, care a ucis milioane de oameni în întraga lume și a distrus viețile și economiile a nenumărate țări, o nouă amenințare vine din China comunistă. Tot ce putem spera este ca, de această dată, să nu ne mai confruntăm cu complicitatea dintre OMS și autoritățile comuniste, iar măsurile necesare să fie luate la timp.

Oamenii de știință din China au descoperit o ciupercă patogenă necunoscută până acum. Aceasta poate fi o infecție pentru oameni. Ei spun că temperaturile mai ridicate ar putea conduce la evoluția sa, în rău.

Ciuperca, denumită Rhodosporidiobolus fluvialis, a fost găsită în probe clinice de la doi pacienți internați în spitale fără legătură între ei. În cadrul experimentelor, cercetătorii au constatat că drojdia era rezistentă la mai multe medicamente antifungice. Este rezistentă la temperaturi mai ridicate, asemănătoare corpului uman. Această temperatură a dat naștere, de asemenea, la „mutanți hipervirulenți” capabili să provoace boli mai grave la șoarecii de laborator.

Din ce cauză a apărut noua infecție?

Descoperirile „susțin ideea că încălzirea globală poate promova evoluția unor noi agenți patogeni fungici”, au scris cercetătorii. Ei au realizat această descoperire într-un raport publicat la 19 iunie în revista Nature Microbiology.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oamenii de știință au făcut această descoperire după ce au examinat ciupercile prelevate de la pacienții din 96 de spitale din China între 2009 și 2019. În total, au fost colectate și analizate 27.100 de tulpini de ciuperci. Dintre acestea, doar această infecție nu mai fusese observată la om până atunci.

Infecția a fost descoperită în sângele a doi pacienți fără legătură între ei. Pe lângă faptul că erau infectați cu această drojdie, aveau afecțiuni grave. Unul dintre pacienți era o persoană în vârstă de 61 de ani. El a murit într-o unitate de terapie intensivă (ICU) din Nanjing în 2013. Celălalt era o persoană în vârstă de 85 de ani care a murit în 2016 după ce a fost tratată într-o ICU din Tianjin. Raportul nu precizează dacă infecția fungică a contribuit în mod direct la decesul acestor pacienți sau dacă pur și simplu s-a întâmplat să fie infectați la momentul respectiv.

Ca parte a tratamentelor lor, pacienții au primit medicamente antifungice comune, inclusiv fluconazol și caspofungin. Studiile de laborator efectuate ulterior de echipă au arătat că infecția este rezistentă la ambele medicamente.

„Aceasta este o descoperire remarcabilă și cu adevărat neașteptată, care este de rău augur pentru viitor”, a declarat pentru Science David Denning, profesor de boli infecțioase la Universitatea Manchester din Marea Britanie.

Cum se manifestă infecția?

Infecțiile fungice invazive atacă țesuturile aflate în profunzimea corpului. Ele afectează mai ales persoanele al căror sistem imunitar este slăbit, din cauza infecției cu HIV sau ca urmare a administrării de medicamente imunosupresoare, de exemplu. În special, persoana în vârstă de 61 de ani infectată fusese imunosupresie, iar persoana în vârstă de 85 de ani suferea de diabet, care poate împiedica funcția imunitară.

Cu toate acestea, creșterea temperaturilor globale a determinat ciupercile să se adapteze și să își extindă aria de răspândire geografică. Unele dintre ele au mai multe șanse de a intra în contact cu oamenii. Astfel, au apărut noi agenți patogeni, inclusiv Candida auris rezistentă la medicamente. Ea a fost identificată în mai mult de 40 de țări de la descoperirea sa în 2009. Între timp, dezvoltarea de noi medicamente antifungice a stagnat în mare măsură. A lăsat puține opțiuni pentru combaterea infecțiilor rezistente, conform livescience.com.

În noul studiu, cercetătorii au îmbolnăvit șoareci imunocompromiși cu ciuperca. Ei au constatat că unele dintre celulele fungice au evoluat rapid pentru a crește mai agresiv. Echipa a analizat apoi ciuperca în vase de laborator menținute la temperatura corpului uman 37 grade Celsius. La această temperatură, drojdia a suferit mutații de 21 de ori mai rapid decât la temperatura camerei, în jur 25 de grade Celsius.

Infecția este rezistentă la medicamente

De asemenea, căldura a făcut ca ciuperca să devină mai rezistentă la medicamente. Atunci când a fost expusă la amfotericina B, medicament antifungic, drojdia a dezvoltat rezistență mai rapid la temperatura corpului decât la temperatura camerei.

Dacă drojdii precum infecția aceasta sunt mai susceptibile de a deveni virulente și rezistente la medicamente la temperaturi ridicate, încălzirea globală ar putea conduce la evoluția unor noi agenți patogeni fungici periculoși, a scris echipa în lucrare.

Dar în ceea ce privește ciuperca, în special, unii oameni de știință susțin că nu trebuie să se tragă concluzii îngrijorătoare. Matthew Fisher, profesor de epidemiologie a bolilor fungice la Imperial College din Londra, a declarat că drojdia nu ar trebui să fie considerată încă o amenințare majoră, emergentă.

„Primul meu sentiment este că în China există medii nesupravegheate în care trăiesc aceste drojdii. Acești doi pacienți au fost destul de ghinioniști să fie expuși”, a declarat el. Pe scurt, nu există dovezi ale răspândirii pe scară largă a infecției în rândul populației, în ciuda caracteristicilor sale îngrijorătoare.

Revista presei