Cazul Pacepa, varianta nord-coreeană. Liderul suprem Kim Jong Un, trădat de oficialii partidului

Cazul Pacepa, varianta nord-coreeană. Liderul suprem Kim Jong Un, trădat de oficialii partidului Kim Jong Un. Sursa Foto: Dreamstime

Coreea de Nord. Kim Jong Un primește o lovitură zdravănă din partea unui diplomat de rang înalt care a servit pentru Seul în Cuba. Oficialul a dezertat în Coreea de Sud, cu doar câteva luni înainte ca Seul și Havana să stabilească relații diplomatice.

Kim Jong Un, trădat de oficialii de rang înalt

Ri Il Kyu a fost învestit de Kim Jong Un ca ambasador în Cuba și a primit misiunea de împiedica stabilirea relațiilor diplomatice între Coreea de Sud și Cuba. Diplomatul și-a luat familia și a dezertat în Coreea de Sud la începutul lunii noiembrie.

Este a doua înaltă trădare în dreptul regimului condus de Kim Jong Un de la fuga din 2016 a ambasadorului Phenianului la Londra. Informațiile publicate de presa sud-coreeană nu ua fost confirmate de ministerul Unificării și Afacerilor Externe de la Seul.

Kim Jong Un

K. Jong Un. Sursa foto: Wikipedia

Numărul dezerătilor crește de la an la an

În schimb, ministerul Unificării a transmis că numărul dezertorilor în rândul oficialilor de la Seul a crescut. Din cele 196 de evadări înregistrate în 2023, 10 au aparținut elitei conducătoare. Coreea de Sud și Cuba au anunțat stabilirea relațiilor diplomatice la aproximativ trei luni de la dezertarea diplomatului nord-coreean.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trebuie precizat că regimul de la Havana este unul dintre cei mai vechi aliați ai regimului condus de Kim Jong Un. Ri Il Kyu a explicat pentru publicația sud-coreeană Chosun Daily motivul pentru care a ales să-l trădeze pe Kim Jong Un.

Kim Jong Un își trimite diplomații în lagărele politice

Diplomatul a povestit că Phenianul i-a respins cererea de tratament medical în Mexic, după ce inițial, diplomatul a cerut sprijin medical în Cuba. De asemenea, fostul ambasador a reclamat faptul că a fost subiectul unor rapoarte pe care le-a catalogat injuste, ca urmare a faptului că a refuzat mita unui înalt funcționar pentru a deschide un restaurant în Cuba.

„Fiecare nord-coreean se gândeşte măcar o dată să (evadeze ca să) trăiască în Coreea de Sud. Deziluzia faţă de regimul nord-coreean şi viitorul sumbru m-au făcut să iau în calcul evadarea", a declarat acesta pentru Chosun Daily. 

Kim Jong Un și-a ales succesorul. Dinastia din Coreea de Nord continuă

Sursa foto: Alexander Khitrov | Dreamstime.com

Ri a adus în discuție și cazul fostului ministru nord-coreean al afacerilor externe, Ri Yong H. Suspect într-un caz de corupție care implicat și AmbasadaCoreei de Nord la Beijing, fostul ministru, împreună cu familia lui, a fost deportat de Kim Jong Un într-un lagăr de deținuți politici.

De asemenea, regimul democratic al Coreei de Sud a primit informații potrivit cărora nord-coreeni pregătesc atacuri teroriste asupra cetățenilor și oficialilor sud-coreeni din străinătate. Motiv pentru care ministerul Afacerilor Externe a crescut nivelul de alertă pentru cinci ambasade din străinătate.

Revista presei