Cimitirele, transformate în centre de energie verde. Proiectul RIP, parte din planul de a reduce încălzirea globală

Cimitirele, transformate în centre de energie verde. Proiectul RIP, parte din planul de a reduce încălzirea globală Sursa foto: Pixabay

Cimitirele se transformă, treptat, în centre de energie verde. Proiectul Requiem in Power (RIP) este o inițiativă inovatoare care combină tehnologia cu comemorarea și conservarea patrimoniului. Acest proiect are la bază formarea celei mai mari ferme solare urbane din Spania, iar primele panouri au fost deja instalate în cimitire publice din Valencia.

Cimitirele din Valencia se transformă în ferme solare

Poiectul RIP este un plan ambițios prin care cimitirele publice se transformă în centre de energie verde. Această mare fermă va putea produce aproximativ 2,8 MW de energie electrică. Reprezentanții Uniunii Europene au anunțat că primele panouri fotovoltaice, aproximativ 7.000, au fost deja amplasate pe criptele din cimitirele publice din Valencia.

„Aceste locuri publice oferă mult spațiu pentru generarea de energie curată. Energia produsă va fi folosită pentru utilitățile publice, precum și pentru gospodăriile cetățenilor”, se arată în fișa informativă citată de The Independent.

Proiectul Requiem in Power  face parte din misiunea climatică Valencia 2030. Prin aceasta, orașul spaniol va devenit un pionier al obiectivului Uniunii Europene de a deveni neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Transformând cimitirele în centre de energie verde putem reduce și emisiile de carbon. Prin proiectul RIP ar putea economisi până la 140 de tone de emisii de carbon pe an. Această cantitate este estimate pentru perioada când ferma va fi complet operațională.

Ne puteți urmări și pe Google News
Panouri solare montate în cimitir. Valencia

Sursa foto: PBS

Proiectul RIP ar putea fi implementat până la sfârșitul acestui deceniu

Amplasarea tuturor panourilor fotovoltaice în cimitirele publice ar trebui să se realizeze până în 2050. Autoritățile din Valencia și-au propus să atingă obiectivul cu 20 de ani înainte de termen. Potrivit proiectului, planul ar trebui să fie realizat până la sfârșitul acestui deceniu. Autoritățile spun că „orașele au un rol crucial în lupta împotriva schimbărilor climatice și sunt esențiale pentru găsirea unei soluții”.

Proiectul „Requiem in Power” este o inițiativă vizionară care reimaginează modul în care cimitirele pot contribui la bunăstarea societății. Din acest motiv, RIP nu este implementat doar în Spania. O comună din Franța a dat startul unui proiect similar încă din 2021. Saint-Joachim intenționează să instaleze 5.000 de panouri până anul viitor, la un cost de aproximativ 3,3 milioane de euro.

Cimitirele se transformă în centre de energie verde

Sursa foto: Renewables Now

Cimitirele pot servi la binele comunității

Obiectivele proiectul RIP sunt multe, însă una dintre cele mai importante este transformarea cimitirelor publice în centre de energie verde. Instalarea panourilor fotovoltaice pe cripte nu ajută doar comunitatea cu energie, ci și mediul. Promovarea unui model de cimitire sustenabile contribuie la reducerea amprentei de carbon. În plus, acest plan ajută la educarea comunității cu privire la importanța energiei regenerabile.

Planul de a transforma cimitirele publice în ferme solare este unul mai complex decât pare. În primă fază trebuie realizate studii de fezabilitate pentru ca specialiștii să poată determina cele mai bune locații pentru a amplasa panourile fotovoltaice. Din echipă nu fac parte doar experți în energie regenerabilă, ci și restauratori de patrimoniu acolo unde există construcții cu o istorie în spate. Un alt lucru de care trebuie să se țină seama la plan este asigurarea că toate instalațiile sunt sigure și nu interferează cu vizitatorii cimitirelor.

articol sustinut
Revista presei