Psihologii din Republica Moldova cer ca profesia să le fie reglementată prin lege

Psihologii din Republica Moldova cer ca profesia să le fie reglementată prin lege Sursa foto: Pressmaster | Dreamstime.com

Republica Moldova. Psihologii din Basarabia cer autorităților să creeze un cadru pentru ca profesia lor să fie reglementată prin lege. În Parlamentul de la Chișinău a fost inițiat deja un proiect de lege ce prevede această schimbare.

Conform inițiativei legislative, prin exercitarea profesiei de psiholog vor fi reglementate principiile, condițiile organizatorice și formele de exercitare a profesiei, cerințele față de persoana care își îndeplinește profesia de psiholog, drepturile și obligațiile acesteia, dar și drepturile beneficiarilor de asistență psihologică.

Psihologii din Republica Moldova așteaptă o mare schimbare

Ștefan Popov, psiholog cu o activitate de opt ani, spune că legea este în așteptare, în această profesie, de o lungă perioadă de timp.

sursa: Arhiva EVZ

Schimbarea se impune, pentru că în ultimii ani au apărut în mediul online o mulțime de persoane care nu au studii în domeniu, dar se prezintă ca fiind psihologi. Iar asta reprezintă un risc major pentru sănătatea mintală a potențialilor clienți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este plin de șarlatani în online

„Se pare că a fost un proces dificil, știm că au fost dezbateri intense în rândul psihologilor, mai multe dezacorduri și cu multe necunoscute, căci de mulți ani se tot amâna votarea acestei legi. Dar aceasta lege este absolut necesară, în ultimii ani au apărut în mediul online o mulțime de persoane fără studii în domeniu care declară psihologi, ceea ce reprezintă un risc major pentru sănătatea mintală a potențialilor clienți”, a precizat psihologul.

Care este de părere că legea va aduce schimbări benefice în acest domeniu al sănătății mintale. „Sperăm că această lege va avea un efect pozitiv asupra calității prestării serviciilor de sănătate mintală, va oferi mai multă siguranță beneficiarilor sau clienților și va eradica activitatea persoanelor neprofesioniste în domeniu sau tragerea la răspundere pentru malpraxis sau încălcarea codurilor deontologice profesionale”, a mai precizat Ștefan Popov, conform siteului moldova1.md.

 

 

Revista presei