Instinctele animalelor. Psihologii vin cu o nouă teorie

Instinctele animalelor. Psihologii vin cu o nouă teorie Dețin animalele cu adevărat instinct? Sursa Foto: Wikipedia

În ceea ce le privește pe animale, diferite specii par să aibă moduri instinctuale de a-și găsi drumul în viață. Broaștele țestoase de mare abia ieșite din ou care știu să ajungă în ocean la lumina lunii, păsările care migrează mii de kilometri pe măsură ce se schimbă anotimpurile și mamele leoaice care știu să își protejeze și să își învețe puii. Dar sunt acestea cu adevărat instincte?

Unele specii de animale au instincte sau aceste comportamente sunt învățate?

Înainte de a ne întreba cum funcționează instinctul, trebuie să știm ce este instinctul:

„Să vorbești despre instinct nu este posibil fără a vorbi despre comportamentele dobândite sau învățate", a declarat pentru Live Science Robert Lickliter, psihobiolog de dezvoltare la Florida International University.

Cu alte cuvinte, „instinctele" sunt de fapt comportamente influențate de factori care nu sunt imediat evidenți. De exemplu, oamenii de știință au crezut mult timp că un comportament prin care puii de pasăre își identifică și își urmează cumva mama - era un instinct: o tendință înnăscută, predeterminată, formată genetic, care părea inexplicabilă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar începând cu 1963, psihologul  Gilbert Gottlieb a făcut o descoperire revoluționară. Puii de rață sunt atrași de sunetele mamei lor pentru că își fac propriile sunete în interiorul oului, ca embrion, pregătindu-și sistemul auditiv înainte de a se naște. Experimentele cu rățuște ale lui Gottlieb au deschis calea unei noi înțelegeri a ceea ce înțelegem prin „instinct" și dacă există sau nu comportamente înrădăcinate.

animale, instinct

Alte influențe pot avea loc înainte de naștere, în timp ce un organism este încă în curs de dezvoltare

Dezbaterea clasică „natură versus educație" ignoră această nuanță. Capacitatea unei pisici de a ateriza în picioare și capacitatea unui fluture de a migra mii de kilometri sunt ceea ce cercetătorul în neuroștiințe comportamentale Mark Blumberg numește „comportamente tipice speciilor":

„Ceea ce vor să spună oamenii când spun „instinct" este că reprezintă un comportament care se produce în mod natural", a declarat Blumberg.

Contraargumentele la această perspectivă de dezvoltare sugerează că există o serie de comportamente specifice anumitor specii. O alta este că organismele nu au avut suficiente experiențe la naștere pentru a determina un anumit comportament.

Dar experiențele încep înainte de naștere, așa cum se întâmplă cu sunetele puilor de rață. Mai mult, există multe comportamente pe care oamenii de știință le considerau anterior instincte până când știința le-a dezvăluit mecanismele interne.

Broaștele țestoase de mare pot naviga prin oceane deoarece ar putea să posede un fel de „busolă magnetică". Aceasta le ajută să urmeze trasee migratorii complexe. Acesta nu este un instinct înnăscut, deoarece este influențat de câmpul magnetic al Pământului. În mod similar, o pisică nu ar ști cum să aterizeze în picioare dacă ar trece prin gestație și s-ar naște în spațiu, ceea ce indică faptul că astfel de comportamente nu sunt pur și simplu codificate în genele noastre.

animale, instinct

Un nou exemplu de „instinct” la animale și păsări

Un alt exemplu este cel al păsărilor parazite care păcălesc alte specii pentru a-și crește puii, strecurându-și propriile ouă în cuibul altei păsări.

Cum ar putea o pasăre crescută de o altă specie să știe măcar din ce specie face parte? Dacă o pasăre „gazdă" recunoaște că puiul parazit nu este al ei, îl va ataca, ceea ce, potrivit lui Blumberg, este o explicație posibilă, dar neconfirmată, pentru modul în care păsările știu să își recunoască propria specie. Alte studii sugerează că puiul va sta cu propria specie pe timp de noapte. Dar oamenii de știință încă nu înțeleg pe deplin cum este posibil acest lucru:

„Nu cred că am făcut prea multe pentru a căuta aceste indicii și aceste modele. Nu ne-am pus întrebarea corectă", a spus Lickliter.

Comportamentele de bază sunt și ele învățate, a adăugat Blumberg

Pe scurt, genele nu dictează comportamentele. Unele experiențe de viață, la rândul lor, afectează modul în care se comportă genele noastre:

„Relația dintre gene și comportament este foarte indirectă", a spus Blumberg. Și "atunci când aveți diferite tipuri de comportamente noi, neuronii își modifică tiparele. Acest lucru duce la modificări în expresia genelor. Așadar, este o influență bidirecțională", a mai adăugat acesta.

Toate aceste animale au nevoie să bea apă pentru a supraviețui. Cu toate acestea, experimentele au arătat că numai șobolanii crescuți cu hrană uscată - spre deosebire de hrana umedă, care asigură hidratarea - au învățat să bea apă atunci când le este sete. Din aceste motive, au remarcat Blumberg și Lickliter, natura versus educație oferă o dihotomie falsă.