Companiile de tehnologie din China comunistă, de la giganți ai industriei la startup-uri ambițioase, s-au reunit săptămâna aceasta la Conferința mondială privind inteligența artificială de la Shanghai pentru a-și prezenta cele mai recente inovații și pentru a-și exprima sprijinul ferm pentru sectorul inteligenței artificiale din țară, chiar dacă acesta se confruntă cu sancțiuni din partea SUA.
La conferințe sunt expuse peste 150 de produse și soluții legate de inteligența artificială. Un număr mic de firme străine precum Tesla și Qualcomm s-au alăturat grupului predominant chinez.
Conferința a servit și drept platformă de lansare pentru unele companii care și-au prezentat cele mai recente produse de inteligență artificială.
Un exemplu notabil este SenseTime. În trecut, compania s-a axat pe tehnologia de recunoaștere facială. Recent, SenseTime și-a îndreptat atenția către inteligența artificială generativă după lansarea ChatGPT de către OpenAI la sfârșitul anului 2022.
Sancțiunile americane nu au oprit avansul Chinei în ceea ce privește inteligența artificială
Compania și-a prezentat SenseNova 5.5, cel mai avansat model de limbaj mare (LLM), care este prezentat ca un rival pentru GPT-4o al OpenAI în domenii precum raționamentul matematic. În ciuda provocărilor reprezentate de sancțiunile americane care limitează accesul la cipuri avansate, mulți directori de la conferință și-au exprimat încrederea că întreprinderile chineze vor continua să prospere în sectorul IA.
Zhang Ping'an, directorul executiv responsabil de unitatea de cloud computing a Huawei, a declarat în cadrul unui forum că ideea că o lipsă a celor mai avansate cipuri de inteligență artificială va împiedica obiectivul Chinei de a fi un lider în domeniul inteligenței artificiale trebuie "abandonată".
„Nimeni nu va nega că ne confruntăm cu o putere de calcul limitată în China. Dacă credem că faptul că nu avem cele mai avansate cipuri de inteligență artificială înseamnă că nu vom putea fi lideri în domeniul inteligenței artificiale, atunci trebuie să abandonăm acest punct de vedere”, a spus Zhang.
Pentru a rezolva problema lipsei de acces la cipuri de ultimă generație, Zhang a făcut apel la mai multă inovare în domenii precum cloud computing. Această afirmație a fost reluată de Liu Qingfeng, președintele companiei de inteligență artificială Iflytek. Aceasta, la fel ca Huawei, a fost inclusă pe o listă de sancțiuni care îi interzice să achiziționeze cipuri avansate de la companii americane.
Companiile chineze concurează cu Chat GPT-4
Pe contul WeChat al companiei de stat China News Service, Liu a declarat că multe dintre LLM-urile dezvoltate de companiile chineze, inclusiv cele ale Iflytek, au fost capabile să rivalizeze cu GPT-4 al OpenAI.
„Trebuie să avem propriile noastre LLM-uri care sunt dezvoltate independent și controlate de China, capabile să se compare cu cele mai înalte standarde globale și să reducă continuu decalajul”, a spus el.
Unii directori, inclusiv directorul general al gigantului chinez al motoarelor de căutare Baidu, Robin Li, au îndemnat industria inteligenței artificiale să își mute atenția de la dezvoltarea LLM-urilor, care necesită cantități masive de putere de calcul și cipuri de inteligență artificială, și să prioritizeze în schimb adoptarea inteligenței artificiale.
„Fără aplicații, a avea doar modele fundamentale, fie ele open-source sau closed-source, nu are nicio valoare", a declarat Li la conferință, potrivit Reuters.