Șoferii, îndemnați să citească prescripțiile medicamentelor înainte de a se urca la volan
- Iulia Moraru
- 3 iulie 2024, 21:28
Inspectoratul General al Poliţiei Românere (IGPR) recomandă șoferilor să verifice prescripțiile medicamentelor pe care le iau înainte de a conduce, deoarece acestea ar putea avea efecte psihoactive și să conducă la rezultate pozitive la testarea cu aparatul DrugTest.
Conform datelor furnizate de aceștia, aproximativ 15 - 20% din toate mostrele biologice prelevate de la șoferii depistați pozitiv la teste cu aparatele DrugTest în perioada 2021 - 2023 au fost anulate în urma recoltării probelor biologice.
IGPR atrage atenția că medicamentele pot influența testele antidrog
„Este necesar a se preciza faptul că majoritatea conducătorilor auto cunosc efectul alcoolului şi al drogurilor, însă o categorie aparte de substanţe ce afectează capacitatea de a conduce un autovehicul o reprezintă medicamentele.
Astfel, se impune ca, anterior conducerii unui vehicul, să fie studiat ambalajul medicamentelor administrate, întrucât în compoziţia acestora pot exista anumiţi compuşi ce determină apariţia de efecte psihoactive şi care pot fi depistaţi cu ajutorul aparatelor drugtest, chiar dacă persoana în cauză nu a consumat droguri”, a transmis într-un comunicat IGPR.
Prin Ordonanța de Urgență nr. 84 din 2024 au fost revizuite mecanismele pentru verificarea consumului de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive.
Potrivit IGPR, în cazul șoferilor care refuză să fie testați pentru consumul de alcool sau substanțe psihoactive, aceștia sunt însoțiți la cea mai apropiată unitate medicală pentru a li se preleva analize de sânge.
Retragerea permisului nu înseamnă că șoferul se alege cu dosar penal
IGPR menționează că în absența unor semne privind prezența substanțelor psihoactive sau a alcoolului în organismul acestora, pentru a preveni conducerea continuă a vehiculelor pe drumurile publice, s-a introdus măsura retragerii permisului de conducere până la primirea rezultatelor analizelor toxicologice de laborator.
„Această măsură a retragerii permisului de conducere este justificată în contextul necesităţii de a ocroti viaţa, integritatea corporală şi sănătatea persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public”, se arată în comunicatul transmis.
În această situație, Poliția subliniază că nu se consideră săvârșirea unei infracțiuni, și implicit nu se întocmește un dosar de cercetare penală, chiar dacă permisul de conducere a fost retras, potrivit Agerpres.