Poliția, acuzată de abuz. Tânăr LGBT umilit din cauza orientării sexuale
- Evenimentul zilei
- 2 iulie 2024, 23:46
Poliția, mai exact câțiva reprezentanți ai săi, sunt acuzați de un tânăr din comunitatea LGBT, de agresiune. Acesta susține că ar fi fost umilit pe stradă din cauza orientării sexuale.
Tânărul, în vârstă de 22 de ani, susține că polițiștii l-au riicat de pe stradă și l-au dus într-o secție. iar aici a fost supus batjocurei. Incidentul s-ar fi întâmplat după marșul anual al comunității LGBT.
Poliția acuzată de abuz
Tânărul, citat de Pro TV. a povestit că a fost încătușat și ridicat de agenți, în urma unui conflict izbucnit pe stradă. El a fost adus la secție de lucrătorii din Poliția Română și aici ar fi fost supus umilințelor. Apărătorii legii l-ar fi insultat și i-ar fi vorbit disprețuitor și vulgar.
Tânărul susține că ar fi fost ridicat din fața unui club din Sectorul 2, în jurul orei 4 dimineața. El a fost implicat într-o dispută cu un alt bărbat, iar cineva a sunat la numărul de urgență 112.
Pe contul de instagram, a povestit ulterior ce i-a făcut poliția. În relatarea sa a povestit că a fost victima polițiștilor din cauza orientării sale sexuale - queer. Tânărul a relatat că polițiștii i-au reproșat că este machiat și că are „sclipici” pe față.
„De ce ai ales să fii gay? Tu ești bărbat sau femeie?” sau „Hai să-l dezbrăcăm să vedem dacă are tanga pe el”, acestea ar fi fost doar câteva din glumele pe care le-ar fi făcut polițiștii la adresa lui, conform Pro TV.
Plângere împotriva polițiștilor
Reprezentanții Asociației Accept care reprezintă comunitatea LGBT spun că nu vor lăsa lucrurile așa cu lucrătorii din Poliția Română. Aceștia susțin că vor face plângere pentru purtare abuzivă și abuz.
„Asociația Accept va fi alături de victimă în cazul în care aceasta decide să facă plângere la poliție. În orice caz, noi vom face o plângere pentru purtare abuzivă și abuz în serviciu”, susține Florentina Presadă, directoarea Asociației Accept.
Pe de altă parte, poliția neagă acuzațiile. Polițiștii prezintă, în apărarea lor, ca dovadă, o înregistrare filmată cu o cameră de pe uniforma unui agent. Agenții susțin că tânărul era agitat și necooperant, motiv pentru care a fost imobilizat și încătușat. Polițiștii spun că nu l-au agresat nici fizic și nici verbal, lucru ce poate fi confirmat și de înregistrarea video.
De altfel, tânărul ar fi fost amendat pentru scandal, cu 2.000 de lei, după cum a transmis Poliția Capitalei.
Poliția implicată în conflict cu membrii LGBTQ
Mai mulți membri ai comunității LGBTQ susțin că au probleme atunci când apar în spațiul public. Nu doar poliția îi persecută, susțin ei, ci și alți indivizi. Iar protecția de care ar trebui să beneficieze din partea autorităților este minimă. Aproape jumătate din membrii LGBT susțin că se tem să meargă în anumite locuri din cauză că ar putea fi atacați.
Mai mult, 16% dintre membrii acestei comunități susțin că au fost victimele unor atacuri în ultimii cinci ani. Un procent de 8% spun că atacurile s-au produs în ultimul an. Totodată, 56% dintre cei chestionați susțin că sunt hărțuiți și discriminați în societate.
Mai mult aceștia spun că poliția le ignoră plângerile, motiv pentru care evită să aibă de-a face cu apărătorii legii. Potrivit unui studiu al Agenției Europene pentru Drepturile Fundamentale, în România, doar 7% dintre persoanele LGBT lezate au avut curaj să meargă la poliție după ce au fost victimele unor infracțiuni.