România ia zeci de drone de spionaj din Germania

România ia zeci de drone de spionaj din GermaniaAlerta drone sursa: arhiva Evz

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a achiziționat recent drone de spionaj din Germania, investind 18,5 milioane de euro pentru achiziția directă a 22 de sisteme de drone cu aripă fixă de la compania germană Quantum Systems. Această tranzacție a fost intermediată de Christian Goettfert, fostul director de afaceri internaționale al General Dynamics European Land Systems, companie de la care MApN a achiziționat anterior transportoarele blindate Piranha V, într-un contract de 1,54 miliarde de euro, potrivit defapt.ro.

Una dintre achizițiile MApN a ajuns în vizorul celor de la DNA

În 2018, Christian Goettfert era directorul de afaceri internaționale al companiei General Dynamics European Land Systems (GDELS) și a jucat un rol esențial în semnarea unui contract major cu Ministerul Apărării Naționale din România. Acest contract, în valoare de 868 de milioane de euro, prevedea furnizarea a 227 de blindate Piranha V. Ulterior, a fost semnat un al doilea contract, de 674 milioane de euro, marcând una dintre cele mai mari afaceri cu armament intermediate de Călin Constantin, un discret afacerist din București, care a obținut un comision de câteva milioane de euro din această tranzacție.

În continuarea acestor realizări, Christian Goettfert a participat la conferința Armoured Vehicles Eastern Europe, unde a ținut un scurt discurs despre afacerile cu armament din Europa de Est. Prezența sa la această conferință subliniază influența și expertiza sa în domeniul armamentului, evidențiind importanța pieței est-europene pentru companiile de apărare și pentru contractele de înzestrare militară.

„Suntem mândri că la începutul acestui an ne-a fost acordat, probabil, cel mai mare contract care a fost acordat vreodată în această ţară unei companii private de după revoluţie (…) În mod clar, o problemă este că în Europa de Est, nu aș zice că lipsesc, însă încă nu sunt complet dezvoltate cele mai bune standarde privind achizițiile, în unele țări nu există uneori transparența pe care o dorim”, declara la acea vreme Christian Goettfert.

Standardele de achiziții ale Ministerului Apărării Naționale au fost puse sub semnul întrebării, mai mulți ofițeri de la Departamentul pentru Armamente fiind audiați de procurorii DNA – Secția Militară în legătură cu achiziția celor 227 de transportoare Piranha V. În plus, Direcția Generală de Informații a Armatei (DGIA) a transmis decidenților mai multe rapoarte care indicau costuri supraevaluate pentru anumite componente ce urmau să echipeze transportoarele, ridicând suspiciuni asupra întregii tranzacții.

Cu toate acestea, ancheta procurorilor militari a fost închisă subit, fără a identifica vreun vinovat. Închiderea bruscă a anchetei a lăsat multe întrebări fără răspuns și a amplificat suspiciunile legate de posibile nereguli și corupție în procesul de achiziție al echipamentelor militare, reflectând un nivel crescut de opacitate și lipsa de transparență în gestionarea fondurilor publice pentru apărare.

drone, Estonia

Sursa Foto: Dreamstime.com

MApN a cumpărat acum drone de spionaj din Germania

În ultimii cinci ani, Christian Goettfert a dezvoltat compania germană IBCG Engineering, care oferă consultanță la nivel internațional pentru industriile de apărare și aerospațiale, practic vânzând arme și tehnică militară în schimbul unui comision. Conform informațiilor de pe site-ul companiei, IBCG Engineering se bazează pe o rețea internațională de factori de decizie politici și economici relevanți, printre care se numără și Departamentul pentru Armamente al Ministerului Apărării Naționale, condus de generalul-maior Teodor Incicaș. Acesta a primit o ofertă de la Goettfert pentru vânzarea unor sisteme de drone produse de compania germană Quantum Systems.

După o analiză detaliată, generalul-maior Teodor Incicaș a decis că Armata Română are nevoie de aceste drone și a cerut companiei Romtehnica, deținută de Ministerul Apărării Naționale, să se ocupe de achiziție. Romtehnica a început procedura de achiziție pentru sisteme Mini UAS Clasa I – aripă fixă, estimând valoarea contractului la peste 101 milioane lei (aproximativ 20,5 milioane euro). Singura ofertă primită a fost cea a companiei Quantum Systems, reprezentată de Christian Goettfert ca și consultant.

În final, contractul a fost adjudecat la valoarea de 91,7 milioane lei (18,5 milioane euro), Quantum Systems angajându-se să livreze 22 de sisteme de drone cu aripă fixă în termen de 36 de luni, informează sursa citată.

Ucraina a primit deja 400 de drone de la Quantum Systems

Firma germană Quantum Systems, condusă de directorul executiv Florian Siebel, este recunoscută pentru inovațiile sale în domeniul dronelor de ultimă generație. Siebel, un fost pilot german, crede că viitoarele războaie vor implica din ce în ce mai mult roboți autonomi, capabili să acționeze și să execute misiuni fără intervenția umană directă. Publicația Politico l-a numit pe Siebel „lordul german al dronelor”, după ce acesta a fondat compania Stark Defense, specializată în drone de atac care pot opera autonom.

Quantum Systems a semnat un contract important cu Ucraina, prin care a furnizat deja 400 de drone și se angajează să livreze încă 800 până în august. Această înțelegere a fost negociată în timpul unei misiuni organizate în aprilie de vicecancelarul german Robert Habeck. În plus, compania germană planifică deschiderea unei fabrici de drone în Ucraina pentru a sprijini eforturile de modernizare și de apărare ale țării.

Dronele Quantum Systems sunt echipate cu inteligență artificială și cipuri Nvidia, permițându-le să interpreteze și să reacționeze la situațiile de pe câmpul de luptă, identificând ținte fără a depinde de GPS sau de ghidaj uman. Aceste capacități permit dronelor să furnizeze informații precise despre ținte militare, sprijinind operațiunile tactice, inclusiv coordonarea loviturilor de artilerie împotriva țintelor rusești, conform unui articol recent publicat în Politico.

Ne puteți urmări și pe Google News