Mesaj din România, după ce UE a început negocierile cu Republica Moldova și Ucraina

Mesaj din România, după ce UE a început negocierile cu Republica Moldova și Ucraina Uniunea Europeană. Sursa foto: arhivă EVZ

Luminița Odobescu, ministrul de Externe din România, a transmis un mesaj după ce Republica Moldova și Ucraina au început negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pentru Basarabia, asta înseamnă mersul pe drumul corect, cel european.

Șefa diplomației de la București a solicitat astăzi, la reuniunea miniștrilor de externe din cele 27 de state membre ale uniunii, o abordare strategică europeană față de regiunea Mării Negre. Și a adus aminte despre contextul actual de securitate.

Republica Moldova începe negocierile cu Uniunea Europeană

„Salut organizarea, mâine, a conferinței interguvernamentale cu Ucraina și Republica Moldova, care oficial va da startul negocierilor cu Uniunea Europeană. Această conferință interguvernamentală va ancora Ucraina și Republica Moldova pe calea ireversibilă de aderare la Uniunea Europeană”, a spus Luminița Odobescu.

Luminița Odobescu

Convorbire Odobescu-Cameron. Securitatea Flancului Estic al NATO, principalul subiect. Sursa foto: Facebook

Demnitarul a mai vorbit și despre necesitatea unei abordări strategice pentru regiunea Mării Negre și consolidarea asistenței militare pentru Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Situația de securitate rămâne una critică și în vara aceasta, iată de ce este important sprijinul miliar pentru Ucraina. România a decis să doneze un sistem de apărare antiaeriană Patriot. Este la fel de important să ajungem la un acord rapid privind punerea în aplicare a facilității europene de pace și utilizarea veniturilor excepționale din activele înghețate ale Rusiei pentru a susține militar Ucraina”, a mai precizat ministrul de Externe din România.

Mesajul ministrului de Externe din România

În cadrul reuniunii, miniștrii afacerilor Externe din statele membre ale UE au abordat și evoluțiile din Georgia, în contextul adoptării de către Legislativul de la Tbilisi a legii „agenților străini”.

Cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene au confirmat deschiderea, la data de 25 iunie, a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Anunțul a fost făcut vineri, 21 iunie, de președinția belgiană a Consiliului UE.

Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE, pe 3 martie 2022. La nici un an, Comisia Europeană a emis avizul privind cererea de aderare la blocul comunitar, conform moldova1.md.