De ce nu se îngenunchează în perioada de la Învierea Domnului până la Duminica Mare. Este o mare greșeală să faci asta

De ce nu se îngenunchează în perioada de la Învierea Domnului până la Duminica Mare. Este o mare greșeală să faci asta Sursa foto Arhiva EVZ

În biserică, în perioada de la Paște până la Cincizecime, nu se îngenunchează pentru că acesta este un timp al bucuriei. În timpul Postului Mare, este un timp de pocăință, iar creștinii trebuie să îngenuncheze. După Paște, creștinii trebuie să fie fericiți, dar să ceară Domnului iertarea păcatelor noastre.

De ce nu se îngenunchează dupa Paște

În această perioadă, credincioșii trăiesc în harul pascal, iar acest har nu permite să se stea în genunchi.În ziua Sfintei Treimi, la Vecernia Mare, se îngenunchează pentru prima dată după Înviere.. În timpul acestei slujbe, sunt citite rugăciuni de pocăință, în timpul cărora se poate din nou cere iertare de la Dumnezeu pentru păcatele noastre și să ne pocăim.

Hirotonie

Sursa foto Arhiva EVZ

Când nu au voie creștinii să îngenuncheze

Este important de menționat că Vecernia Mare se referă la luni, a doua zi a Sfintei Treimi – Ziua Duhului Sfânt, deoarece conform regulilor Sinodului de la Niceea, creștinii nu ar trebui să stea în genunchi duminica.

Rugăciune

Rugăciune.Sursa foto: Dreamstime.com

Explicația preoților

Preotul Iulian Rață a oferit mai multe explicații: „Dar nu putem spune că îngenuncherea este absolut interzisă… Cu atât mai mult, nu putem spune că săvârşim un păcat, o fărădelege sau o impietate, dacă în această perioadă stăm în genunchi la slujbă. Interdicţia poate să fie valabilă sau obligatorie doar pentru Săptămâna Luminată şi Duminicile perioadei Penticostarului, adică de la Paşti la Rusalii. Pe de altă parte, trebuie să facem deosebire între îngenunchere şi metanie ca acte de penitenţă, de ispăşire a păcatelor şi ca semne de respect, evlavie şi bună cuviinţă la slujbă, în unele momente importante sau centrale ale acesteia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ca act de pocăinţă, plângere pentru păcate şi ispăşire, îngenuncherile şi metaniile nu pot fi justificate şi practicate în această perioadă de jubilare sau bucurie, pe când ca semne de evlavie şi respect ele sunt îngăduite.”, potrivit observatorul.md.