Ecologismul arde la buzunar. Creșterea prețurilor la energie, artificială
- Emanuel Nițulescu
- 18 iunie 2024, 17:33
În ultimii ani, fenomenul inflaționist s-a manifestat cu tărie. Prețurile produselor și serviciilor au crescut foarte mult, după „era Covid”, dar o mare din această scumpire, cel puțin la nivelul UE a avut drept cauză creșterea prețurilor la energie.
Economistul Radu Nechita arată motivele, în mare parte artificiale care au determinat mărirea tarifelor la energie.
Politicile UE a dus la creșterea prețurilor la energie
Responsabilitatea principală pentru creșterea prețurilor la energie este a șefilor UE, care au promovat o serie de politici greșite, în domeniu, consideră profesorul universitar Radu Nechita.
„Și energia este o marfă al cărei preț variază în funcție de cerere și ofertă. Variază peste tot, nu doar la noi (cum constată din graficul de mai jos).
Piețele naționale sunt relativ, dar insuficient, incomplet integrate, deci evoluțiile prețurilor sunt corelate între ele. Prețurile la energie cresc în UE din mai multe motive. Unul este agresiunea Rusiei, care combinată cu sancțiunile UE au contribuit la creșterea prețurilor.
Dar o mare parte din vină o au politicile deliberate ale UE de scumpire a energiei prin suprataxare (n.r. - graficul de mai jos arată că taxele aproape că dublează prețul energiei) și prin tehnologii care nu sunt neapărat cele mai economice și fiabile, chiar dacă sunt numite regenerabile, gratuite, verzi etc”, a declarat Nechita.
Economistul Radu Nechita pune la îndoială și rentabilitatea investițiilor în energia „verde”.
„Dacă acele tehnologii ar produce o energie atât de gratuită, dacă ar fi atât de eficiente, de ce este nevoie de subvenții? Aceste subvenții ale unor energii preferate de politicieni și anumiți producători combinate cu suprataxarea sau chiar interzicerea altora, preferate de alți producători, desigur, au scumpit energia și au distorsionat piața atât de mult încât există mai multe panouri fotovoltaice în ‘însorita’ Germanie decât în Spania”, a precizat Radu Nechita, pentru Ziare.com.
România nu are tarife mai mari decât Franța
Țara noastră, din punctul de vedere al prețurilor la energie se poziționează aproximativ la nivelul mediei UE.
„În ceea ce privește România, am văzut și eu pe diverse grupuri dubioase tot felul de statistici cu prețuri ale energiei, unde România apare cu prețuri mult mai ridicate decât în Germania sau Franța.
La o analiză atentă, căutând sursa și alte explicații, fie acestea lipsesc, fie scrie foarte mic că este vorba de prețuri spot, adică la un anumit moment. Ceea ce nu este relevant sau nu atât de relevant ca un preț mediu, pe o perioadă mai lungă de timp.
Cine face un minim efort de căutare constată că în România, în ultimul semestru din 2023, curentul electric a fost ușor mai ieftin decât media UE, al patrulea cel mai mic preț”, a concluzionat profesorul universitar Radu Nechita.