Taxiuri zburătoare pe cerul Franței. Vor fi testate în timpul Jocurilor Olimpice

Taxiuri zburătoare pe cerul Franței. Vor fi testate în timpul Jocurilor Olimpice

Proiectul revoluționar cu taxiuri zburătoare ce părea a fi SF va deveni realitate chiar în timpul Jocurilor Olimpice de anul acesta care vor avea loc la Paris.

Taxiuri zburătoare pe cerul Franței. Vor fi testate în timpul Jocurilor Olimpice

Ministrul francez al Transporturilor, Patrice Vergriete, a anunțat că taxiurile zburătoare vor fi testate în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, care vor avea loc între 26 iulie și 11 august.

„Vom experimenta această premieră mondială în timpul Jocurilor Olimpice. Este un progres tehnologic care ar putea fi util", a declarat Vergriete, potrivit cotidianului Le Parisien.

Taxiul aerian VoloCity de la Volocopter a fost supus la peste 2.000 de teste, însă va fi prima oară când va fi utilizat în fața publicului.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Taxiul aerian VoloCity va ocoli străzile urbane pentru a zbura în liniște și fără emisii în spațiul aerian inferior. Aparatul este pregătit să transporte pasageri între noduri de transport cheie, cum ar fi gările și aeroporturile. Acest lucru va permite deplasare fără întreruperi, mai rapidă și mai convenabilă decât cea oferită de transportul în comun existent”, potrivit unui comunicat emis de compania producătoare.

Aparatul are 18 rotoare și două locuri, fiind alimentat cu energie electrică. Vergriete a precizat că va fi supus testelor în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, însă nu în fața publicului larg. În viitor, este planificat să fie utilizat în special ca ambulanță și pentru alte servicii de urgență.

Jocurile Olimpice Paris

Jocurile Olimpice 2024. Sursa foto: Wikipedia

Pregătiri intense pentru testările din această vară

Scopul principal al testelor din timpul Olimpiadei este să evalueze costurile operaționale și nivelul de zgomot al taxiurilor zburătoare. Pentru a putea transporta pasageri în mod comercial, VoloCity trebuie să obțină certificarea de la Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației (EASA). Volocopter își propune să obțină această certificare până în toamnă.

La începutul acestui an, compania care produce aceste taxiuri zburătoare a întâmpinat dificultăți financiare majore, fiind aproape de faliment după ce a investit aproximativ 650 de milioane de dolari în dezvoltare.

Deși compania susține că VoloCity nu produce emisii, există și critici. Autoritatea franceză de mediu a măsurat nivelul de zgomot al unui taxi aerian în zbor la 65 de decibeli și a constatat că nu este atât de silențios pe cât a fost promis.

Au fost necesare construirea a patru zone de aterizare în jurul Parisului, precum și a unei platforme plutitoare pe Sena. Volocopter trebuie, de asemenea, să demonstreze autorităților franceze că deține acreditările de mediu necesare și că soluția sa de transport cu emisii reduse de dioxid de carbon este utilă.

O organizație de mediu, French Nature Environment, a inițiat o petiție pentru interzicerea acestor vehicule și a adunat peste 15.500 de semnături. Petiția solicită, de asemenea, organizarea unei demonstrații în capitală pe 21 iunie.

Potrivit Politico, ideea de a avea taxiuri zburătoare la Paris în timpul Jocurilor Olimpice a fost inițiată de președintele francez Emmanuel Macron, având ca scop prezentarea inovației în Franța. Dirk Hoke, CEO al Volocopter, este de părere că taxiurile aeriene vor deveni competitive cu transportul tradițional la sol până la sfârșitul deceniului.

Taxiuri zburătoare 100% electrice

Modelul VoloCity, 100% electric, este echipat cu 18 motoare şi nouă baterii. El poate să transporte două persoane, dintre care un pilot. Modelul zboară cu o viteză maximală de 110 kilometri la oră, la o altitudine cuprinsă între 400 şi 500 de metri, având o autonomie de zbor de 35 de kilometri.

Şi alte companii se grăbesc să se lanseze pe viitoarea piaţă a taxiurilor zburătoare din Europa, iar AESA se aşteaptă să analizeze "un număr mare de cereri de verificare a conceptelor în lunile următoare".

În urmă cu trei ani, agenţia a publicat rezultatele unui prim studiu realizat la nivelul Uniunii Europene privind mobilitatea aeriană urbană. Studiul a arătat că majoritatea persoanelor chestionate s-au declarat în favoarea conceptului unor servicii de taxiuri aeriene, de ambulanţe aeriene şi de livrări cu drone.