Emmanuel Macron a lansat o serie de acuzații împotriva oponenților partidului său de la alegerile legislative.
Dar, în ciuda crizei politice pe care a provocat-o prin hotărârea de a dizolva Adunarea Națională, presa străină vede în declarațiile sale o poziție lipsită de o reală schimbare, conform Courrier International.
Macron a dezvăluit motivele dizolvări parlamentului
După ce a amânat inițial termenul limită cu o zi, Emmanuel Macron le-a dat în cele din urmă întâlnire jurnaliștilor miercuri, 12 iunie, sub acoperișul de sticlă al încăperii foarte șic, Pavillon Cambon Capucines din Paris, pentru a lansa campania pentru alegerile legislative a taberei sale.
În cadrul conferinței de presă care a durat o oră și jumătate, președintele Republicii era așteptat să prezinte motivele care l-au împins să dizolve Adunarea Națională, după eșecul majorității sale la alegerile europene. El a considerat că "dizolvarea Adunării Naționale a fost o măsură necesară pentru 'clarificarea' lucrurilor", relatează revista germană "Der Spiegel".
Deși a confirmat că nu se va implica mai mult în această bătălie electorală decât în 2022, șeful statului a încercat să demonstreze că el crede în șansele sale de a inversa tendința.
"După ce a repetat că este 'un optimist de neclintit' și că își va relua firul reformelor dacă tabăra lui va câștiga alegerile legislative, Macron tocmai a confirmat că nu cunoaște decât o singură metodă: ofensiva", analizează publicația elvețiană "Blick".
Discursul său a fost un prilej de denigrare a alianțelor electorale care se formează, atât în stânga, cât și în dreapta. "Emmanuel Macron a atacat dur 'alianțe nefirești la cele două extreme' care se formează în prezent în vederea alegerilor legislative anticipate din 30 iunie și 7 iulie", observă cotidianul catalan "La Vanguardia".
Léon Blum se răsucește în mormânt
Referitor la stânga, președintele a explicat că are "un gând pentru Léon Blum, care probabil că se răsucește în mormânt văzând această alianță căreia i s-a dat numele Frontul Popular" care îi asociază pe socialiști cu Les Insoumis "care au refuzat să condamne antisemitismul".
Cât despre dreapta, el a apreciat că acceptând mâna întinsă a Rassemblement national, președintele formațiunii les Républicains, Éric Ciotti, "a făcut un pact cu diavolul".
Președintele și-a prezentat în detaliu bilanțul, rezultatele și măsurile guvernului său care uneori nu au fost "văzute" sau "înțelese" suficient de francezi.
"Macron și-a apărat acțiunea pe frontul economic – inclusiv reforma pensiilor – și a avertizat că atât extrema dreaptă, cât și extrema stângă vor duce Franța în pragul catastrofei financiare, mai ales că actuala criză politică provoacă îngrijorarea tot mai mare a piețelor", notează ziarul economic britanic "The Financial Times".
Macron vrea o coaliție
De asemenea, Emmanuel Macron și-a reiterat apelul pentru o coaliție între partidele a ceea ce el descrie drept "bloc de centru progresist, democratic și republican".
"La Vanguardia" explică că "pentru președintele francez, blocul politic de centru, moderat și pro-european format de partidul său și aliații săi rămâne cea mai bună alternativă de guvernare a țării și a făcut apel la dreapta gaulistă, la social-democrați și ecologiști să i se alăture".
Cu toate acestea, liderii Partidului Socialist și ai Les Républicains și-au exprimat deja refuzul cu privire la o posibilă colaborare cu macroniștii.
Ziarul elvețian "Le Temps" consideră că "ne-am putea aștepta la ceva nou, la un program capabil să reunească această majoritate care scapă guvernului în funcție. Cu toate acestea, este dificil să distingem o reală evoluție a liniei în declarațiile zilei". Traducere: RADOR RADIO ROMÂNIA