Piața imobiliară în Republica Moldova. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Piața imobiliară în Republica Moldova. Creditele ipotecare devin mai accesibile Sursa foto: Arhiva EVZ

În primul trimestru al anului 2024, în Republica Moldova a fost înregistrată cea mai mare creștere de prețuri la imobile din istoria țării, susține economistul Veaceslav Ioniță. Asistăm la o creștere de prețuri, după un an și jumătate de stagnare a pieței imobiliare de peste Prut. În 2008, prețurile locuințelor din Republica Moldova s-au majorat de circa șase ori, față de 2001.

În 2016, însă, costurile locuințelor au scăzut cu peste 30% față de 2008. În primele trei luni ale anului 2021, prețurile la imobile  erau mai mari de aproape două ori, față de 2016, afirmă expertul din Chișinău, într-o recentă analiză economică.

Piața imobiliară. Creditele ipotecare, mai accesibile pentru basarabeni

Veaceslav Ioniță a fost întrebat ce venituri lunare ar trebui să aibă o familie din Chișinău, pentru achitarea unui credit ipotecar. Drept exemplu al economistului a servit un credit, eventual pentru 20 de ani, cu o contribuție inițială de 30%, pentru un apartament nou finalizat, de 70 metri pătrați, în condițiile în care două persoane lucrează.

Din 2016, pentru cetățenii Republicii Moldova au devenit mai accesibile creditele ipotecare, explică Veaceslav Ioniță. „Cea mai bună situație în această privință s-a înregistrat în 2019. Însă, odată cu înăsprirea politicii monetare de către Banca Națională și pe fundalul crizei din 2021-2022, starea lucrurilor s-a înrăutățit de două ori, către 2022.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din acest considerent, a fost imposibil ca o familie să acceseze un credit ipotecar, în acea perioadă. În prezent, la noi, se înregistrează o tendință de creștere a veniturilor populației. Scăderea ratei dobânzii la creditele bancare ar permite, în prezent, ca 74% din veniturile unei familii să fie suficiente în procurarea unui apartament”, informează economistul.

Paradoxul scumpirilor din Republicii Moldova: apartamentele devin mai ușor de cumpărat

Creditele ipotecare vor fi din nou o soluție pentru familii în achiziționarea unui apartament. Scade dobânda unui credit ipotecar, ajuns la 8% față de 13%, în perioada 2021-2022. Dobânda mare din perioada crizei a influențat volumul creditelor contractate, conform lui Veaceslav Ioniță.

Prețul unui apartament depinde de costurile materialelor de construcție și de veniturile populației, observă economistul. În ultima perioadă, costurile apartamentelor au crescut enorm. Companiile de construcții au fost nevoite să majoreze prețurile, deși le-au majorat cu mult mai puțin decât erau costurile reale ale materialelor.

Economistul Veaceslav Ioniță

Zece ani și 60% din veniturile unei familii din Republica Moldova, pentru achiziționarea unei locuințe

În pofida prețurilor mari, apartamentele devin accesibile populației, deoarece salariile calculate în euro cresc mai rapid decât prețurile la apartamente. Piața se află într-un echilibru, dar pot apărea și dezechilibre neprevăzute, prognozează expertul.

„În prezent, pentru o familie din municipiul Chișinău, în care, cel puțin, două persoane lucrează, sunt necesari zece ani și 60% din venituri, pentru achiziționarea unui apartament. După ce am avut o creștere bruscă a prețurilor, în viitorul apropiat, am putea avea o ușoară pauză la scumpiri. Pe termen mediu și lung, costurile apartamentelor vor crește, la același nivel cu salariile. Să nu uităm că 70% din toată avuția moldovenilor este concentrată în imobile”, atrage atenția expertul, în emisiunea sa săptămânală „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.