Unu din patru greci se află în risc de sărăcie

Unu din patru greci se află în risc de sărăcie Grecia / Sursa foto Dreamstime

Grecia are unul dintre cele mai mari procente de gospodării expuse riscului de sărăcie sau excluziunii sociale din Uniunea Europeană, depășind semnificativ media blocului comunitar, potrivit Moneyreview.

Sărăcie mare în Grecia, zice Eurostat

Potrivit datelor Eurostat pentru 2023, mai mult de unu din patru greci, mai concret 26,1%, prezintă un astfel de risc, comparativ cu media de 21,4% în UE. Țara are astfel al patrulea cel mai mare procent din UE, după România (aproape unu din trei, cu 32%), Bulgaria (30%) și Spania (26,5%).

La polul opus, cele mai mici procente ale populației expuse riscului de sărăcie sau excluziunii sociale se regăsesc în Cehia (12%), Slovenia (13,7%) și Finlanda (15,8%).

De notat că aceste procente se referă la ponderea persoanelor care trăiesc în gospodării cu cel puțin unul dintre următoarele trei riscuri: risc de sărăcie, deprivare materială și socială severă și/sau care trăiesc în locuințe cu intensitate foarte redusă a muncii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Evoluții pozitive

Procentul grecilor care se confruntă cu riscurile de mai sus rămâne extrem de mare, dar este primul an în care Grecia a ajuns pe locul patru în UE, după criza economică.

Românii se tem de ziua de mâine. Principalele îngrijorări: prețurile la alimente şi facturi

Sărăcie. Sursa foto: Pixabay

Concret, conform datelor Eurostat începând cu 2015, la „apogeul” crizei economice din Grecia, țara s-a situat în mod constant între primele trei țări cu cele mai mari procente din UE, mai concret după România și Bulgaria.

Spania, risc de sărăcie mai mare decât Grecia

Anul acesta Grecia a reușit să se situeze pe o poziție mai bună decât Spania, unde procentul a scăzut de asemenea în anii de criză, dar într-o măsură mai mică: de la 28,8% la apogeul crizei în 2016, la 26,5% anul trecut.

În general, la nivelul UE 94,6 milioane de persoane au fost expuse riscului de sărăcie sau excluziunii sociale anul trecut. Numărul a scăzut ușor față de 2022, când în cifre absolute a fost de 95,3 milioane sau 22% din populația totală.

(Traducerea: Carolina Ciulu, RADOR RADIO ROMÂNIA)