Război în Israel Ziua 241. Războiul din Gaza prelungit din motive politice. Biden spune că Netanyahu vrea să păstreze puterea

Război în Israel Ziua 241. Războiul din Gaza prelungit din motive politice. Biden spune că Netanyahu vrea să păstreze puterea Israel a ucis un nou comandant Hezbollah. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Război în Israel Ziua 241. Premierul Benjamin Netanyahu ar putea tergiversa încheierea războiului din rațiuni politice proprii. Estimarea îi aparține președintelui american Joe Biden.

Președintele american crede că Benjamin Netanyahu ar putea trage de timp ca să prelungească războiul din Gaza. În opinia liderului de la Casa Albă, premierul israelian are interese proprii în acest război.

Război în Israel ziua 241

Președintele Joe Biden crede că premierul israelian ar putea prelungi războiul împotriva Hamas, în Gaza. Biden a acordat un interviu pentru publicația Time, în care a vorbit despre acest subiect, scrie Reuters. Comentariile au venit cu câteva zile înainte ca președintele american să detalieze o propunere de încetare a focului în Gaza. El a precizat că Benjamin Netanyahu se confruntă cu diviziuni politice profunde în țară.

„Există toate motivele ca oamenii să tragă această concluzie (că Benjamin Netanyahu va trage de timp - n. red.)”, a declarat Joe Biden.

Ne puteți urmări și pe Google News

Joe Biden face presiuni constante pentru încheierea războiului în Gaza, care durează de aproape opt luni. El a spus că nu se poate pronunța dacă Israelul a comis crime de război în Gaza. Totodată, liderul de la Casa Albă a respins acuzațiile conform cărora Israelul folosește înfometarea civililor ca metodă de război. El nu a respins întrutotul operațiunile ilegale ale forțelor israeliene.

„Cred că s-au angajat în activități care sunt nepotrivite”, a mai spus Joe Biden.

Sondajele de opinie arată că majoritatea israelienilor susțin războiul cu Hamas. Pe de altă parte, ei îl acuză pe Netanyahu pentru eșecurile de securitate din momentul în care atacatorii Hamas au năvălit în comunitățile israeliene, pe 7 octombrie. Protestele masive de stradă au devenit evenimente săptămânale, atrăgând zeci de mii de oameni care cer guvernului să facă mai mult pentru recuperarea ostaticilor.

Avertismentul pentru Israel

Joe Biden a mai spus că a avertizat Israelul să nu facă aceeași greșeală pe care a făcut-o SUA după atacurile din 11 septembrie 2001. El a precizat că astfel de erori pot duce la „războaie fără sfârșit”.

„Și ei fac această greșeală”, a adăugat președintele american.

Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, David Mencer, întrebat despre acest interviu a declarat că este „în afara normelor diplomatice ale oricărei țări care gândește corect” ca Biden să facă astfel de comentarii despre Netanyahu.

Israelul a lansat ofensiva din Gaza în octombrie anul trecut, după incursiunea criminală a Hamas pe teritoriul său. Benjamin Netanyahu a promis că va distruge gruparea. Aproximativ 120 de ostatici se află în continuare în captivitate în enclava palestiniană de coastă.

Război în Israel ziua 241. IDF cumpără F-35

Ministerul israelian al Apărării a anunţat că a încheiat un acord cu Washingtonul privind achiziţionarea a 25 de avioane de luptă F-35. Aparatele vor fi livrate de grupul american de apărare Lockheed Martin pentru „aproximativ trei miliarde de dolari”, relatează AFP.

Aceste aparate, care ar trebui să crească la 75 numărul de F-35 din dotarea armatei israeliene. Noile avioane ar urma să intre în dotarea armatei israeliene din 2028 într-un ritm de „trei până la cinci avioane pe an”, a indicat ministerul într-un comunicat.

„Într-un moment în care unii dintre adversarii noştri încearcă să submineze legăturile noastre cu cel mai mare aliat al nostru, tot ceea ce facem este să ne consolidăm şi mai mult alianţa”, a declarat ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, citat în comunicatul respectiv.

Mediatorii din Qatar așteaptă un punct de vedere israelian

Qatarul, care joacă rolul de mediator între Israel şi gruparea Hamas, a anunțat că așteaptă „o poziţie clară” din partea guvernului israelian. Este vorba despre planul de încetare a focului în Fâşia Gaza anunţat de preşedintele american Joe Biden, relatează AFP. Qatarul s-a angajat, alături de SUA şi Egipt, într-un proces de mediere menit să conducă la o încetare a focului în Fâşia Gaza.

„Nu am văzut încă o poziţie foarte clară din partea guvernului israelian asupra principiilor enunţate de Biden. (...) Am citit şi am văzut declaraţiile contradictorii ale miniştrilor israelieni, ceea ce nu prea ne dă încredere asupra unei poziţii unificate în Israel cu privire la propunerea care este acum pe masă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe qatarez, Majed al-Ansari.

Președintele american a anunțat o foaie de parcurs propusă, potrivit lui Biden de Israel. Planul prevede într-o primă etapă o încetare a focului de şase săptămâni însoţită de retragerea IDF din zonele dens populate din Gaza. În schimb vor fi eliberați o parte din ostaticii deţinuţi de Hamas, dar și a unor prizonieri palestinieni. În cea de-a doua etapă ar urma o încetare a focului permanentă şi eliberarea tuturor ostaticilor.

Premierul Netanyahu a declarat că propunerea preşedintelui american este incompletă.

ONU susține planul de pace american

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, şi-a exprimat susţinerea faţă de proiectul de armistiţiu în Gaza propus de SUA. El a descris situaţia din teritoriul palestinian ca fiind „mai mult decât catastrofală”, relatează Reuters. Potrivit responsabilului ONU, normele şi standardele de desfăşurare a războiului au fost încălcate brutal în Gaza. Astfel, orice iniţiativă ce poate duce la încetarea ostilităţilor este binevenită.

„Nu putem decât să sperăm că se ajunge la aceasta (încetarea focului), dată fiind situaţia umanitară... nici nu mai ştim cum s-o descriem. Este mai mult decât precară. Este mai mult decât catastrofală”, a declarat Volker Turk în Malaezia.

SUA vor adoptarea de către Consiliul de Securitate al ONU a unei rezoluţii bazate pe propunerea prezentată săptămâna trecută de preşedintele american Joe Biden. Este vorba despre un plan pentru încheierea conflictului dintre Israel şi Hamas în două faze.

Pentru a fi adoptată, o rezoluţie are nevoie de cel puţin nouă voturi favorabile din partea celor 15 membri ai Consiliului. De asemenea, nici unul dintre membrii cu drept de veto - SUA, Franţa, Marea Britanie, China, Rusia - nu trebuie să i se opună.