Asigurare medicală. Cum poți beneficia de acest drept chiar dacă nu ești angajat
- Antonia Hendrik
- 31 mai 2024, 06:58
Asigurare medicală. Persoanele care nu sunt angajate pot beneficia acest drept. În prezent sunt în jur de trei milioane de români care nu plătesc contribuţie pentru asigurarea de sănătate. Dar și aceste persoane au aceleași drepturi ca cei care au un contract de muncă.
Asigurare medicală pentru cei care nu muncesc
Asigurarea de sănătate este un drept pe care îl au atât persoanele cu un contract de muncă, cât și cele fără venit. Persoanele care nu sunt angajate trebuie să depună o declarație, iar calitatea de asigurat pentru această categorie de persoane se acordă pe o perioadă de 12 luni de la data depunerii declarației.
Potrivit Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), baza de calcul a plății contribuției de asigurări sociale de sănătate este egală cu șase salarii minime brute pe țară în vigoare la data depunerii declarației. Formula de calcul este: valoarea salariului minim brut pe țară la data depunerii declarației înmulțit cu 10% din cota de contribuție.
Așadar, primul pas pe care trebuie să faceţi este să mergeţi la ANAF. Aici veţi completa o declaraţie unică şi veţi plăti o taxa de 1.980 de lei. Așa veți obține calitatea de asigurat timp de 12 luni și veți putea beneficia de un pachet de bază de servicii medicale.
Asigurare medicală pentru cei care nu muncesc. Sursa foto: Pixabay
Declaraţia trebuie depusă până în data de 25 mai în fiecare an
Formularul se numește D212 și se poate depun online sau în format fizic la registratura organului fiscal ori prin poștă, cu confirmare de primire. Mai exact, puteți depune pe „Spațiul privat virtual”, disponibil pe site-ul anaf.ro. O altă posiblitate este prin intermediul serviciului „Depunere declarații”, disponibil pe portalul e-guvernare.ro.
După ce este înregistrată plata, declaraţia este transmisă automat de ANAF către Casele de Asigurări de Sănătate. Se pot asigura şi cei care nu sunt angajaţi pe baza unui contract de muncă dar care realizează venituri impozabile.
Persoanele care au asigurare medicală dar nu au venit, pot beneficia de aceasta doar în cazul urgențelor medico-chirurgicale, al bolilor cu potențial endemoepidemic, monitorizarea evoluției sarcinii, servicii de planificare familială, servicii de prevenție și îngrijiri de asistență medicală comunitară.
Sunt excluse de la plata contribuției la sănătate:
- copiii până la 18 ani;
- tinerii cu vârste între 18 și 26 ani dacă sunt studenți sau doctoranzi;
- tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care vin din sistemul de protecție a copilului;
- soțul/soția/părinții fără venituri proprii care se află în întreținerea unei persoane asigurate;
- persoanele cu handicap;
- bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății
- femeile însărcinate și lăuzele;
- pensionarii;
- persoanele care au venituri din salarii și asimilate salariilor, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală;
- persoanele care se află în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă;
- persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj;
- persoanele care sunt în concediu de acomodare privind procedura adopției;
- persoanele fizice care beneficiază de ajutor social;
- persoanele care se află în închisoare sau arest preventiv
- străinii care sunt în centrele de cazare în vederea returnării sau a expulzării;
- personalul monahal al cultelor recunoscute;
- victime ale traficului de persoane;
- voluntarii de la serviciile de urgență;
- persoanele fizice care au venituri din salarii și care muncesc în construcții (se încadrează în condițiile prevăzute de lege), potrivit ANAF.