Polița de asigurare medicală obligatorie. Persoanele care nu sunt obligate să o achite

Polița de asigurare medicală obligatorie. Persoanele care nu sunt obligate să o achite Sursa foto: dreamstime.com

Cetățenii din Republica Moldova, care se asigură în mod individual, beneficiază de facilități dacă achită polița de asigurare medicală obligatorie până pe 31 martie. Până la această dată, prima de asigurare în sumă fixă este de la 1.014 lei până la 4.056 de lei, în funcție de categoria din care fac parte. Valoarea integrală a primei de asigurare în sumă fixă pentru anul 2024 este de 12. 636 de lei. Această sumă va fi achitată de cei care nu se vor asigura în mod individual în termenul stabilit de legislație – până pe 31 martie.

Moldovenii care locuiesc sau muncesc peste hotare nu vor fi obligați să plătească polița de asigurare medicală atunci când revin acasă sau trec frontiera de stat. Autoritățile din Republica Moldova dezmint informațiile apărute în ultimele zilele pe în spațiul public. De asemenea, moldovenii din diaspora care nu au statut de rezident, adică stau mai puțin de 183 zile în țară timp de un an, nu sunt obligați să cumpere prima de asigurare medicală.

Polița de asigurare medicală obligatorie. Scrisorile care au stârnit îngrijorare

Polița de asigurare medicală

Sursa foto: CNAM

Mai mulți moldoveni care locuiesc sau muncesc în străinătate au primit notificări din partea Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), precum că ar fi obligați să procure polița de asigurare medicală. Potrivit acestora, în scrisorile primite de la CNAM se precizează că, în cazul neachitării/ cumpărării poliției de asigurare ar urma să primească penalități.

În acest context, deputatul PAS Radu Marian a venit cu precizări. „Situația e următoarea. CNAM trimite în fiecare an notificări diferitor categorii care trebuie sa plătească contribuția de asigurări medicale în sumă fixă, anunțându-i ca beneficiază de reduceri. Anul acesta, deoarece au apărut mai multe sisteme digitale, CNAM deja poate accesa baza de date digitală a Cadastrului și a obținut acces la informația despre proprietarii de pământ, trimițându-le aceste notificări. Însă sistemele digitale existente nu au cum să diferențieze dacă proprietarul terenului agricol este în țară sau e plecat peste hotare, astfel au primit toți scrisori și s-a creat aceasta confuzie”, a explicat Radu Marian.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cetățenii care locuiesc în Republica Moldova, dar care dețin terenuri agricole, nu sunt obligați să achite polița de asigurare. Prevederea este valabilă și pentru moldovenii din diasporă, care dețin terenuri agricole în țară.

Legea a fost modificată

Săptămâna trecută, Parlamentul a votat în prima lectură modificări la legislația care prevăd că deținătorii de terenuri agricole nu vor fi notificați despre necesitatea achitării primei de asigurare medicală.

„Conștientizăm că aceste scrisori au generat nedumerire și nemulțumire și de aceea, de comun acord cu Ministerul Sănătății, CNAM și un grup de deputați PAS din diaspora, am decis să modificăm legea astfel încât proprietarii de terenuri agricole să nu mai primească scrisori, anunțuri, notificări referitor la plata poliței de asigurare medicală sau la plata anumitor amenzi. Respectiv, proprietarii de terenuri cu destinație agricolă, indiferent dacă sunt în diaspora sau nu, nu vor mai fi incluși în categoriile de persoane fizice neangajate, plătitori ai primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă, care se asigură în mod individual”, a mai transmis Radu Marian, citat de radiomoldova.md.