250.000 de cetățeni au plecat din Republica Moldova într-un timp foarte scurt. Problema demografică e uriașă

250.000 de cetățeni au plecat din Republica Moldova într-un timp foarte scurt. Problema demografică e uriașă Sursa foto: Arhiva EVZ

Un număr foarte mare de cetățeni au plecat din Republica Moldova și nu s-au mai întors. Conform statisticilor, este vorba despre 250.000 de oameni care au ales să migreze, în ultimii 5 ani.

De la aceste date au pornit discuțiile, la Chișinău, în cadrul unui forum de două zile privind migrația tinerilor și, drept consecință, îmbătrânirea populației. Printre invitați sunt sociologi, experți internaționali și reprezentanți ai autorităților publice locale.

„Principalele tendințe care se constată în dinamica populației din Republica Moldova este scăderea numărului populației și îmbătrânirea demografică, care sunt provocate de scăderea ratei de fertilitate și de nivelul înalt al migrației. Asta înseamnă că în deceniile următoare structura populației se va schimba semnificativ”. A afirmat directorul Institutului Național de Cercetări Economice, Olga Gagauz.

Migrația populației se face simțită în mai toate localitățile, afirmă primarii. Edilii spun că au nevoie de resurse, pentru a atrage populația în mediul rural.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mari probleme cu depopularea în Republica Moldova

„Este important să ajungem și la componenta de resurse. Nu doar de faptul că trebuie să facem niște lucruri, dar cine trebuie să le facă și cu ce resurse trebuie să le facă”. A  explicat primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș.

„Trebuie ca autoritățile să asigure calitatea vieții, să dezvolte infrastructura. O localitate trebuie să-și dorească să fie atractivă pentru mediul economic”, a precizat și primarul comunei Budești, Nina Costiuc.

În ceea ce privește schimbările de ordin demografic, ele sunt prezente în mai multe state din Europa de Est, susțin reprezentanții Fondul Națiunilor Unite pentru Populație.

„Putem să observăm că în Republica Moldova, la fel ca și în alte țări din Europa de Est se văd cam aceleași tendințe: faptul că rata fertilității este în descreștere, faptul că tinerii tind să plece spre alte țări, faptul că este o tendință de îmbătrânire a populației”, a declarat directoare UNFPA pentru Europa de Est și Asia Centrală, Florence Bauer, conform ziaruldeazi.md.