Acest tip de angajați, din Republica Moldova, beneficiază de asigurare medicală

Acest tip de angajați, din Republica Moldova, beneficiază de asigurare medicală Sursa foto: Dreamstime.com

În Republica Moldova, persoanele care beneficiază de protecție temporară și care se angajează temporar, urmează să se bucure de asigurare medicală.

O serie de modificări în legislație, cu scopul de a menține statutul de asigurat medical al beneficiarilor de protecție temporară angajați și după încetarea stării de urgență, au fost aprobate în cadrul ședinței de miercuri, 3 aprilie, a Guvernului de la Chișinău.

Un tip de angajați, din Republica Moldova, care vor beneficia de asigurare medicală

Acest lucru va permite beneficiarilor de protecție temporară angajați să aibă aceleași drepturi și obligații în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală ca și cetăţenii Republicii Moldova. Statutul de persoană asigurată va fi acordat/suspendat în baza informației referitoare la raporturile de muncă pentru stabilirea drepturilor sociale și medicale prezentate de angajatori Serviciului Fiscal de Stat.

Anterior, persoanele care s-au refugiat din Ucraina, beneficiare de protecție temporară, angajate în câmpul muncii în Moldova erau asigurate medical prin derogare de la legislație, în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Modificările sus-menționate urmează a fi adoptate de Parlament și vor intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial, conform TVR Moldova. 

Pensiile au fost indexate

În altă ordine de idei, pensiile din Republica Moldova au fost indexate cu un procent de 6%. Astfel, pensia minimă pentru persoanele cu stagiul complet de cotizare va fi de 2.778 de lei, iar pensia medie crește la 3.926 de lei.

Indexarea pensiilor se realizează pentru 679,9 mii de beneficiari, inclusiv 528,6 mii de beneficiari de pensii pentru limită de vârstă și 98,8 mii de beneficiari de pensii de dizabilitate. Potrivit legii, pensiile sunt indexate în fiecare an pe 1 aprilie cu rata inflației înregistrată la finele anului trecut. Indexarea are loc pentru a racorda valoarea pensiilor la creșterea prețurilor.

Începând cu ziua de 1 aprilie a fost indexat și nivelul venitului lunar minim garantat cu 4,2%. După indexare, acesta va va fi de 1.634 de lei pentru un adult și 1.700 de lei pentru un copil. Nivelul venitului lunar minim garantat se utilizează la stabilirea prestației de ajutor social. Conform prognozelor, în anul 2024, circa 25.000 familii defavorizate vor beneficia lunar de ajutor social. Mărimea medie a prestației este de 2.400 lei,