Parlamentul Marii Britanii, dizolvat. Ce se întâmplă cu Guvernul în această situație

Parlamentul Marii Britanii, dizolvat. Ce se întâmplă cu Guvernul în această situație

Parlamentul Marii Britanii a fost dizolvat joi, 30 mai 2024. Toate activitățile din Camera Comunelor și Camera Lorzilor s-au încheiat. Locurile sunt vacante până după alegerile generale din 4 iulie 2024.

Parlamentul Marii Britanii, dizolvat. Ce se întâmplă cu Guvernul în această situație

Parlamentul și Guvernul sunt două instituții separate în Marea Britanie.  Guvernul nu demisionează când Parlamentul este dizolvat. Miniștrii guvernului rămân la conducerea departamentelor lor. Rolul de ministru este independent de rolul de deputat. Miniștrii își păstrează titlurile ministeriale după dizolvare, dar parlamentarii nu mai pot activa.

Prin lege, în Regatul Unit trebuie să se organizeze alegeri generale și să fie ales un nou Parlament, cel puțin o dată la cinci ani. La dizolvare, toate activitățile din ambele Camere se încheie și toți parlamentarii își pierd locurile în Camera Comunelor.

Keir Starmer, favorit pentru a prelua frâiele guvernului

După 14 ani în opoziţie, Partidul Laburist de centru-stânga se află într-o poziţie puternică cu cinci săptămâni înainte de alegeri, iar liderul său, Keir Starmer, un fost avocat specializat în drepturile omului, se profilează ca favorit pentru a prelua frâiele guvernului.

Incapabil să oprească alunecarea partidului său în sondaje, premierul Rishi Sunak a încercat să recâştige iniţiativa săptămâna trecută, convocând alegerile în iulie, când acestea erau aşteptate abia în toamnă.

De atunci, acest fost bancher şi ministru de finanţe a străbătut ţara într-un ritm frenetic, dar a avut un început de campanie dificil, marcat de anunţarea alegerilor generale pe o ploaie torenţială şi de o vizită în cartierul Titanic din Belfast, care a atras inevitabil comparaţii cu scufundarea celebrului pachebot.

Westminster, Palatul WestminsterParlamentul Marii Britanii, dizolvat. Sursa foto: Pixabay

Laburiștii conduc în sondaje

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a anunțat săptămâna trecută că țara va organiza alegeri generale pe 4 iulie. Conservatorii sunt la putere de 14 ani, dar recent s-au confruntat cu provocări, de la creștere economică lentă la instabilitate politică, așa cum demonstrează schimbările frecvente în conducerea partidului.

În prezent, conservatorii sunt în urmă în urma principalului lor rival, Partidul Laburist, în ultimele sondaje YouGov. Așadar, o nouă etapă a campaniei se deschide odată cu dizolvarea oficială a Parlamentului ales în 2019, în urma unor alegeri câştigate de un Boris Johnson triumfător împotriva stângii Jeremy Corbyn.

Rishi Sunak speră să câştige puncte în dezbaterile planificate cu Keir Starmer

În încercarea de a schimba situaţia, Rishi Sunak speră să câştige puncte în dezbaterile planificate cu Keir Starmer, prima dintre ele fiind programată pentru marţi seara la ITV.

Pentru moment, el a vizat în principal nucleul electoratului conservator, care este mai degrabă mai în vârstă, propunând serviciul naţional pentru tinerii de 18 ani şi reduceri de taxe pentru pensionari.

Laburiştii încearcă să profite de oboseala populaţiei faţă de conservatori, victime ale luptelor lor interne neîncetate, la care se adaugă declinul serviciilor publice - în special al sănătăţii - şi dificultăţile economice din ultimii doi ani, cu scăderea puterii de cumpărare.

Odată ce Parlamentul a fost dizolvat, premierul merge la Palatul Buckingham pentru a se întâlni cu Regele pentru a-l informa că începe o campanie electorală generală, informează BBC.