Programul Tomata pentru 2024. Condițiile în care fermierii vor primi banii

Programul Tomata pentru 2024. Condițiile în care fermierii vor primi baniiRoșii. Sursa foto: Facebook

Sprijinul financiar oferit cultivatorilor de roșii de către Ministerul Agriculturii prin Programul Tomata va intra direct pe card. Cei 1.500 de euro care vor fi primiți în septembrie, de fermieri, sunt de fapt cea de-a doua tranșă din ajutorul de minimis acordat de autorități.

25.000 de fermieri înscriși în Programul Tomata

Peste 25.000 de producători de tomate din România s-au înscris pentru a primi ajutorul de minimis acordat de Ministerul Agriculturii. Anul trecut, aproximativ 22.000 de fermieri au beneficiat de cei 3000 de euro acordați pentru fiecare 1.000 de metri pătrați cultivați cu roșii.

„Și anul acesta este un record. Anul trecut am avut 22.600 de dosare depuse pe Programul Tomata în spații protejate și anul acesta s-au depus 25.600 de dosare. Suntem într-o creștere accentuată.

Încurajarea vine și din momentul în care am speculat cadrul Ucraina și am putut da fermierilor o sumă de 1.500 de euro pentru a-și înființa culturile, iar diferența de 1.500 de euro o vom da în luna septembrie, atunci când vor demonstra cu facturi de valorificare”, a declarat ministrul Agriculturii, pentru Prima News.

Ministrul Agriculturii

Ministrul Agriculturii Sursa foto: Facebook /Florin Barbu

Schimbări din 2025

În acest an, cererile pentru solicitarea ajutorului de 3000 de euro au fost depuse de cultivatori până la data data de 16 mai 2024. O tranșă de 1.500 de euro a fost dată pentru fermieri a-și înființa culturile, iar diferența de 1.500 de euro va fi acordată în luna septembrie.

Ministrul Agriculturii a mai declarat că în anul următor, 2025 Programul Tomata va suferi mai multe schimbări, urmând să fie diversificat.

Statul acordă sprijin financiar fermierilor care cultivă în spații protejate, legume. Condiția impusă de Ministerul Agriculturii este aceea ca pe jumătate din suprafața din spațiile protejate să fie cultivate tomate.

În anul următor și cultivatorii de ceapă ar putea primi subvenții în condiții asemănătoare celor oferite producătorilor de usturoi.

”Așa cum este în acest moment acea măsură pentru usturoi, au fost solicitări din partea celor care cultivă ceapă, pentru că sunt cumva aceleași condiții, aceeași manoperă. Luăm în calcul foarte serios să acordăm și pentru ceapă această formă de sprijin. Cu siguranță vom găsi o cale și o soluție pentru acordarea sprijinului și pentru culturile de ceapă”, precizează secretarul e stat Adrian Pintea, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Ne puteți urmări și pe Google News