ÎCCJ admite plângerea împotriva ordonanței de clasare în dosarul procurorilor DNA Oradea

ÎCCJ admite plângerea împotriva ordonanței de clasare în dosarul procurorilor DNA OradeaÎCCJ. Sursa foto: EVZ

La solicitarea Romanian Community Coalition, ÎCCJ a reluat ancheta în dosarul procurorilor suspectați de corupție de la DNA Oradea, a declarat președintele acesteia, Cristian Terheș.

Mai exact, pe 27 mai 2024, Secția penală a ÎCCJ a decis să admită plângerea Romanian Community Coalition împotriva ordonanței de clasare emise de către Parchetul General într-un dosar penal care viza presupusa activitate infracțională a procurorilor de la DNA Oradea.

Dosarul procurorilor DNA Oradea, redeschis după o decizie a ÎCCJ

Procurorii vizați erau suspectați că au conspirat și s-au coordonat pentru a iniția dosare penale împotriva mai multor judecători de la instanțele bihorene, în scopul de a-i intimida.

ÎCCJ „desfiinţează soluţia de clasare atacată şi dispune trimiterea cauzei la procuror pentru a completa urmărirea penală”, se arată în minuta instanței supreme.

În ianuarie 2018, un dosar penal a fost inițiat în urma unei sesizări înregistrate la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) de către Romanian Community Coalition.

Această acțiune a fost declanșată după ce în spațiul public a fost difuzată o înregistrare care prezenta procurorii DNA de la Oradea, printre care Ciprian Man și Cristian Ardelean, conspirând pentru a iniția dosare penale împotriva unor judecători de la instanțele din Bihor.

DNA

DNA. Sursa foto: EVZ

Dosarul clasat în 2023 pe motiv că fapta nu există

În cadrul acestui dosar, SIIJ a pus sub acuzare mai mulți procurori din acea echipă.

Numai că, după desființarea SIIJ, dosarul a fost preluat de către Parchetul General. În toamna anului 2023, acesta a decis să clasifice dosarul pe motiv că fapta nu poate fi confirmată.

Ulterior deciziei, Romanian Community Coalition a formulat o plângere la procurorul ierarhic superior împotriva acestei ordonanțe de clasare, însă plângerea a fost respinsă, susține Cristian Terheș.

Cristian Terheş

Cristian Terheş. Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

„Ca urmare a respingerii plângerii de către Parchetul General m-am adresat ÎCCJ, care, în dosarul 2285/1/2023, ne-a admis pe data de 27.05.2024 plângerea, a desființat soluția de clasare și a retrimis cauza la procuror pentru continuarea cercetărilor”, a mai precizat europarlamentarul într-o postare pe Facebook.