Război în Ucraina, ziua 826. Vladimir Putin, avertisment pentru Occident în legătură cu trupele NATO

Război în Ucraina, ziua 826. Vladimir Putin, avertisment pentru Occident în legătură cu trupele NATO Vladimir Putin. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Război în Ucraina, ziua 826. Marți, Vladimir Putin a transmis un avertisment Occidentului, subliniind că propunerile de a permite Ucrainei să utilizeze armamentul occidental împotriva Rusiei reprezintă o provocare gravă, ce ar putea avea consecințe dezastruoase la nivel global.

Pe măsură ce Occidentul analizează opțiunile în fața provocărilor militare din partea Rusiei, Putin accentuează din ce în ce mai mult pericolul unui conflict global.

Război în Ucraina, ziua 826. Putin avertizează cu „consecințe serioase”

Trupele ruse au înaintat în provincia Kharkiv din Ucraina, știind că Ucraina nu poate ataca lansatoarele de rachete din interiorul Rusiei, deoarece nu poate folosi rachetele occidentale care au raza lungă de acțiune.

Între timp, sistemele de apărare aeriană fabricate în Occident nu pot să încerce să intercepteze rachetele rusești până când acestea nu depășesc frontiera ucraineană, fiind la doar 25 km sau chiar mai puțin de Kharkiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

„O escaladare constantă poate duce la consecințe serioase”, a declarat Putin jurnaliștilor la Tașkent, în Uzbekistan.

„Dacă aceste consecințe serioase apar în Europa, cum va acționa Statele Unite, ținând cont de paritatea noastră în domeniul armelor strategice?”, a mai spus președintele rus, potrivit Reuters.

Război în Ucraina, ziua 826

Război în Ucraina. Sursa foto: Arhiva EVZ

„Aceşti reprezentanţi ai ţărilor NATO, în special din Europa, mai ales în ţările mici, ar trebui să fie conştienţi cu ce se joacă. Trebuie să-şi amintească faptul că sunt adesea state cu un teritoriu mic şi cu o populaţie foarte densă”, iar „acest factor este un lucru serios la care ar trebui să reflecteze înainte de a vorbi despre lansarea de atacuri în profunzimea teritoriului rus”, a atenţionat Putin.

Astfel, el a comentat apelul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care a fost susținut între timp și de către șeful diplomației europene, Josep Borrell. Stoltenberg a cerut aliaților să permită Ucrainei să atace direct teritoriul rus cu armele furnizate ca ajutor militar.

Josep Borell: Nu există pentru moment o poziţie comună clară

Război în Ucraina, ziua 826. În Uniunea Europeană nu există încă un acord general pentru trimiterea de instructori militari în Ucraina, a declarat marți la Bruxelles șeful diplomației europene, în concluzia unei reuniuni a miniștrilor apărării din statele membre.

Josep Borell a spus că s-a deschis o discuție cu privire la această posibilitate, însă, „nu există pentru moment o poziţie comună clară în legătură cu acest subiect”.

Kievul a anunțat luni că „în curând” vor sosi în Ucraina instructori francezi pentru formarea soldaților ucraineni, dar ulterior a revenit asupra acestui anunț, menționând că discuțiile continuă cu Franța și alte țări cu privire la această problemă.

Război în Ucraina, ziua 826. Atac cu bombe asupra Harkov

Primarul din Harkov, Ihor Terekhov, a raportat că trupele ruse continuă să bombardeze orașul cu bombe aeriene ghidate, iar un nou atac a fost înregistrat marți după-amiază în cartierul Kiev.

Război în Ucraina

Război în Ucraina. Sursa foto: X (Twitter)

Potrivit lui Terekhov, o bombă KAB a lovit zona unor garaje, provocând izbucnirea unui incendiu la fața locului.

Pe 28 mai, trupele ruse au efectuat un atac cu o bombă aeriană de 1,5 tone asupra satului Oleksiyevo-Druzhkivka din regiunea Donețk. Guvernatorul Vadim Filashkin a declarat că în urma atacului au fost rănite trei persoane, inclusiv un copil.