Război în Israel, ziua 233. Josep Borrell vorbește despre armistițiu, atacurile în Rafah continuă

Război în Israel, ziua 233. Josep Borrell vorbește despre armistițiu, atacurile în Rafah continuă Armata israeliană în Gaza Sursa Foto: Arhiva EVZ

Război în Israel ziua 233. Un atac israelian a fost lansat în Rafah ca replică la loviturile Hamas cu rachete asupra orașului Tel Aviv. În oraș se adăpostesc mai multe mii de civili palestinieni.

 

Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, s-a întâlnit cu Mohammad Mustafa, numit recent prim-ministru al Autorităţii Palestiniene din Cisiordania. Discuțiile dintre cei doi au vizat posibilitatea încheierii unui armistițiu în Gaza.

Întrevederea a avut loc la sediul Comisiei Europene, iar la discuții a participat și ministrul de externe al Norvegiei, Espen Barth Eide. Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate a declarat că este nevoie de încetarea ostilităților.

Ne puteți urmări și pe Google News

Război în Israel ziua 233. Atac în Rafah

Israelul a lansat un atac aviatic asupra orașului Rafah în care se adăpostesc civilii palestinieni. Au fost bombadate mai multe locații, iar 20 de persoae au murit. Atacul israelian vine după ce Hamas a lansat mai multe rachete asupra orașului Tel Aviv.

Armata israeliană a transmis că cel puţin opt rachete au fost trase spre centrul ţării dinspre Rafah, în sudul îndepărtat al Fâşiei Gaza. Trupele israeliene sunt angajate în lupte aprige cu grupurile Hamas.

Armata a susţinut că „unele dintre rachete au fost interceptate”. Un corespondent al AFP în Fâşia Gaza a raportat că a văzut rachete lansate de la Rafah. Sirenele antiaeriene au fost pornite în zonă.

Întâlnire la Bruxelles între Josep Borell și premierul palestinian

Josep Borrell a declarat că trebuie făcut totul pentru a se ajunge la un armistițiu. El a făcut apel la o încetare imediată a ostilităţilor, pentru a obţine o eliberare imediată a tuturor ostaticilor. De asemenea, Borell a vorbit despre atenuarea catastrofei umanitare din Gaza.

Alături de Borrell, la întâlnirea cu Mustafa s-a aflat şi ministrul de externe al Norvegiei, Espen Barth Eide. Cei trei oficiali au discutat cu donatori pentru Autoritatea Palestiniană despre noul guvern din Cisiordania. Preşedintele Autorităţii şi al Fatah, Mahmoud Abbas, l-a numit premier pe Mustafa în martie anul acesta.

Josep Borrell a declarat că trebuie anchetate acuzațiile cu privire la Israel, legat de comiterea unui genocid. El a comentat decizia Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ), care a ordonat Israelului să înceteze ofensiva asupra oraşului Rafah din sudul Fâşiei Gaza.

În opinia sa, „acest verdict important (...) ordonă totodată Israelului să asigure accesul oricărui mandat al Naţiunilor Unite care anchetează afirmaţiile privind un genocid”. Diplomatul european a subliniat că se referă doar la „afirmaţii”, însă acestea trebuie anchetate.

Război în Israel ziua 233. Palestinienii acuză reținerea ajutoarelor

Şeful guvernului palestinian a afirmat, la Bruxelles, că Israelul reţine ajutoarele umanitare pentru populația din Gaza. Mohammad Mustafa a arătat că în acest timp conducerea palestiniană „a făcut toate eforturile pentru a menţine pacea şi liniştea în Cisiordania”.

Șeful guvernului palestinian a apreciat că întâlnirea cu Josep Borrell drept „o ocazie pentru Israel de a reconsidera” şi de a permite transferul de fonduri către Autoritatea Palestiniană.

În acest context, Norvegia, care nu este membră a Uniunii Europene, a anunţat zilele trecute că va recunoaşte statul palestinian. Uniunea Europeană nu poate face acelaşi lucru decât dacă toate cele 27 de state membre iau o poziţie similară.

Arabia Saudită numește un ambasador în Siria

Arabia Saudită a anunţat numirea unui nou ambasador la Damasc, după mai bine de un deceniu de ruptură. Relațiile dintre cele două state s-au răcit ca urmare a izbucnirii războiului civil în Siria, notează AFP. Potrivit agenţiei oficiale de presă saudită, guvernul l-a numit pe Faisal bin Saud Al-Mejfel ca nou ambasador în Siria.

Noul reprezentant diplomatic a declarat că doreşte „întărirea legăturilor bilaterale dintre cele două ţări surori”. Cele două țări au reluat legăturile diplomatice în urmă cu un an. După ani de izolare din cauza represiunii din 2011 a unei revolte populare care a degenerat în război civil, Siria lui Bashar al-Assad a fost reprimită în Liga Arabă în mai 2023.

Arabia Saudită a sprijinit grupurile rebele siriene la începutul conflictului şi şi-a închis ambasada în 2012.