Angajații sunt tot mai preocupați de bunăstarea la locul de muncă. Ce beneficii extrasalariale îi atrag

Angajații sunt tot mai preocupați de bunăstarea la locul de muncă. Ce beneficii extrasalariale îi atrag Rezultate studiu Edenred Benefit, sursa foto: arhiva companiei

În fiecare an, Edenred România prezintă rezultatele studiului Benefit. Acesta analizează evoluția și tendințele actuale din sectorul beneficiilor extrasalariale din România. Ediția din acest an a fost realizată în parteneriat cu HUMANISTIC, o companie de consultanță în resurse umane și mediu organizațional, și OLX Locuri de muncă.

Ceea ce s-a observat în urma studiului este faptul că angajații sunt din ce în ce mai preocupați de bunăstare. Pentru 6 din 10 angajați beneficiile din zona bunăstării reprezintă o prioritate atunci când vine vorba despre alegerea unui loc de muncă.

Provocarea pentru angajați

În momentul în care sunt analizate cele cinci dimensiuni ale bunăstării organizaționale (fizic, emoțional, financiar, profesional și spiritual), pentru o treime dintre angajați, cea mai mare provocare este reprezentată de bunăstarea financiară. Mai apoi, pentru un sfert dintre angajați, bunăstarea emoțională este principala îngrijorare la birou.

Ecosistemul beneficiilor extrasalariale adresează toate cele dimensiuni ale bunăstării organizaționale. De asemenea, le oferă angajatorilor posibilitatea de a răspunde cât mai bine la nevoile care se dezvoltă constant ale angajaților. În acest fel, bunăstarea lor poate fi crescută.

Ne puteți urmări și pe Google News

Beneficii pentru salariați

Astfel, atunci când vine vorba despre zona de sănătate fizică, angajații pot folosi platforma Edenred Benefit pentru a accesa abonamente la săli de fitness și consultații în nutriție. De asemenea, pe partea de sănătate emoțională pot accesa, din platformă, modalități de relaxare și petrecere a timpului, chiar și activități culturale.

Pe partea de siguranță financiară, prin intermediul oportunităților puse la dispoziție pe platformă, angajații au acces la o multitudine de oferte speciale. În plus, ei mai au acces și la instrumente financiare de protecție, precum asigurările sau pensiile private. Pe planul profesional, angajații pot accesa din platforma Edenred Benefit cursuri și instrumente de learning & developement. În final, pe dimensiunea spirituală, din platformă salariații pot avea acces la centre spa sau consultații psihologice și psihoterapie.

Un buget mai mare pentru beneficii extrsalariale

Tot studiul Benefit mai arată și că în anul 2023, s-a majorat bugetul mediu lunar alocat beneficiilor extrasalariale acordate de către companii angajaților. Mai exact, este vorba despre o creștere de 12%, de la 696 de lei la 783 de lei.

Atunci când vine vorba despre cel mai mare buget care este alocat pentru un angajat, în topul industriilor, primul loc este ocupat de companiile de servicii financiare. Bugetul mediu al acestora, per angajat, este de 988 de lei pe lună. Mai apoi, următoarea industrie în top este IT & software, cu un buget mediu de 803 lei pe lună. Următoarele sunt industria și comerțul, cu valori similare, de 716 lei pe lună și 712 lei pe lună.

Flexibilizarea bugetului

În plus, cu scopul de a răspunde cât mai bine nevoilor pe care angajații le au și care sunt într-o continuă dezvoltare, tot mai mulți angajatori apelează la flexibilizarea beneficiilor. Acordarea beneficiilor flexibile este o tendință în creștere, care se poate vedea în toate domeniilor. În 2023, comparativ cu 2022, s-a înregistrat o creștere cu 20% a companiilor care optează pentru sistemul de beneficii flexibile Edenred Benefit.

„Am observat o creștere a numărului de companii care acordă sau își doresc să flexibilizeze bugetul. Și nu este neapărat o limitare din punct de vedere a dimensiunii bugetului. În mare parte, dacă ne uităm inclusiv în zona industriei medicale, bugetul este de aproximativ 300 de lei. Nu este un buget mare, însă este un start. De cele mai multe ori nu reușești să acoperi toate nevoile angajaților. Și dacă nu reușești să o faci, pentru că nu ai bani suficienți, măcar le dai libertatea să facă ce vor cu bugetul respectiv”, a declarat Ovidiu Bîrsă, Director Comercial, Edenred România, în cadrul evenimentului de lansare a  rezultatelor studiului Benefit.

Cele mai accesate beneficii extrasalariale

În anul 2023, comparativ cu anul 2022, pe primul loc în topul celor mai accesate beneficii în platforma Edenred Benefit se regăsește turismul, cu 50% mai mult. Mai apoi, cel de-al doilea loc este ocupat de cadourile – beneficii în natură. Și în acest caz s-a înregistrat o creștere, cu 35% mai mult în 2023 față de 2022. De asemenea, și cadourile acordate pentru ocazii speciale au înregistrat o creștere de 18% în 2023.

Cu o creștere semnificativă, de 63% față de 2022, următorul beneficiu pe care angajații îl preferă este telemunca. În acest fel a trecut peste zona de sănătate, care ocupă locul cinci, și peste pensiile private, locul șase.