Protest spontan în Parlament. Angajații cer majorarea salariilor
- Alexandru Sălăvăstru
- 27 mai 2024, 16:21
Zeci de angajați din Parlament continuă acțiunile de protest începute săptămâna trecută. Aceștia cer majorarea salariilor cu un procent cuprins între 25% și 30%.
Protest spontan în Parlament
Săptămâna trecută, zeci de angajați din aparatul Parlamentului au declanșat un protest spontan. Aceștia au spus la momentul respectiv că sunt solidari cu salariații din Guvern care protestează pentru salarii mai bune.
Anagajații i-au transmis o scrisoare deschisă președintelui Senatului, Nicolae Ciucă, prin care solicită majorarea salariilor:
„Impactul bugetar pentru creșterea salarială pentru angajatii din Parlamentul României este redus ținând cont că numărul lor este relativ mic, 2633 angajați. În plus, majorarea solicitată este sub nivelul inflatiei cumulate din 2017 (puterea de cumpărare a scăzut cu aproximativ 40%).
Pentru restabilirea echității și evitarea unor conflicte de muncă, considerăm justificată și necesară o majorare a salariilor angajatilor din Parlamentul României cu un procent cuprins între 25% și 30%, astfel încât să ne aliniem la celelalte categorii care au beneficiat de majorări salariale.
În acest sens vă solicităm o întâlnire în cursul săptămânii 20 — 26 mai a.c. privind prezentarea nemultumirilor angajaților Senatului și Camerei Deputatilor și identificarea unor solutii pentru a preîntâmpina posibile actiuni de protest în timpul activității parlamentare”, se arată în scrisoare.
Alfred Simonis contrazice cererile protestatarilor
Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a declarat că angajaţii Parlamentului nu au cele mai mici salarii dintre bugetarii din România:
„Am avut discuţii multiple cu o parte din reprezentanţii sindicaliştilor. Există nişte probleme în ceea ce priveşte salariile angajaţilor parlamentari în raport cu angajaţii unor ministere. Totuşi, câteva chestiuni trebuie spuse. Angajaţii Parlamentului nu sunt cei mai slab plătiţi bugetari din România.
Media salariului de aici e pe undeva la 5.000 de lei. Eu cred că aceste creşteri salariale nu pot începe cu angajaţii Parlamentului. Nu spun că nu trebuie să discutăm de o echilibrare şi eliminarea decalajelor şi a discrepanţelor între categorii profesionale similare plătite diferit între Parlament şi minister, însă, repet, în ţara aceasta un salariu de câteva mii de lei în mână e un salariu mare.
Aşa că nu sunt neapărat cel mai mare fan al acestor proteste”, a spus Simonis la Palatul Parlamentului.
Angajații Guvernului au cerut salarii mai mari
Angajații din Aparatul de lucru al Guvernului au organizat miercuri, 22.05.2024, un nou protest la sediul executivului. Aceștia sunt nemulțumiți de propunerea Ministerului Muncii de a le crește salariile cu 10% în două tranșe:
„Angajații din Aparatul de lucru al Guvernului își exprimă nemulțumirea în aceeași manieră elegantă, astăzi fără întreruperea activității.
Așadar, am trimis la protest spontan „umbrelele triste”. Nu suntem consumabile, ci indivizi care merită și pretind respect”, se arată într-un comunicat al liderului sindical Noni Iordache.