Viața la bloc. Interdicția de care trebuie să țină cont proprietarii de apartamente

Viața la bloc. Interdicția de care trebuie să țină cont proprietarii de apartamente Bloc de apartamente Sursa foto: Unquintu | Dreamstime.com

Viața la bloc este reglementată atât prin lege, cât și prin regulamentul de ordine interioară adoptat de asociațiile de proprietari. Unele dintre acestea vizează procesul de colectare a deșeurilor.

Proprietarii de apartamente trebuie să respecte reglementările cu privire la colectarea deșeurilor dintr-o gospodărie. Asociațiile de proprietari au stabilit prin regulamentele de ordine interioară cum trebuie să decurgă acest proces. Majoritatea au impus colectarea selectivă, așa cum prevăd regulile în vigoare.

Viața la bloc și colectarea deșeurilor

Asociațiile de proprietari au stabilit reguli după care se face colectarea deșeurilor menajere. Viața la bloc presupune respectarea tuturor reglementărilor aprobate de majoritatea membrilor asociației. Iar cele privind procesul de strângere a gunoiului sunt destul de importante. Cu atât mai mult cu cât sunt primării care acordă reduceri la taxa pe salubritate pentru cei ce colectează selectiv.

Colectarea selectivă a deșeurilor se face în patru fracții distincte în containere sau pubele de culori diferite:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Plastic/metal  - containere galbene;
  • Hârtie/carton - containere albastre:
  • Sticlă - containere verzi;
  • Deșeuri reziduale/amestecate/menajere - negre.

Legea interzice amestecarea deșeurilor și aruncarea acestora în afara spațiilor special amenajate.

Colectare selectivă

Colectare selectivă Sursa foto: EVZ

Sancțiuni mari pentru cei ce încalcă legea

Amenzile pentru cei care își duc viața la bloc, dar nu respectă procesul de colectare selectivă au crescut. Sancțiunile se aplică atât persoanelor juridice, cât şi celor fizice. Iar în cazul blocurilor de apartamente, amenzile sunt plătite de asociațiile de proprietari și, mai apoi, decontate de fiecare deținător de apartamente.

Legea nr. 17/2023 interzice abandonarea deșeurilor, aruncarea în alte locuri decât cele amenjate sau ascunderea lor. Actul normativ a fost modificat anul acesta și prevede că „eliminarea, deținerea, păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate în acest scop sunt interzise”.

Totodată, conform capital.ro, responsabilitățile autorităților locale au fost revizuite și extinse. Astfel, se dorește colectarea separată a hârtiei, metalului, plasticului și a sticlelor. Până la data de 1 ianuarie 2025, va fi inclusă și colectarea separată a textilelor din deșeurile municipale.

Sancțiunile prevăzute de lege pentru cei care nu respectă procesul de colectare selectivă a deșeurilor sunt cuprinse între 10.000 lei și 20.000 lei pentru persoanele fizice. Sumele sunt mult mai mari în caul persoanelor juridice unde amenzile sunt cuprinse între 50.000 lei și 70.000 lei.

Ambalaj

Ambalaj abandonat Sursa foto: Facebook

Viața la bloc în Berceni

Nu toată lumea cunoaște și este interesată să respecte legea privind colectarea selectivă a deșeurilor. A demonstrat-o un bucureștean care își duce viața la bloc în cartierul Berceni. Acesta și-a exasperat vecinii, lăsând ambalajele noului frigider pe hol.

Oamenii au fost răbdători câteva zile, după care i-au transmis un mesaj clar. Aceștia i-au dat de înțeles că trebuie să respecte regulile impuse de viața la bloc. Aceasta fie că îi plac sau nu.

„Ne bucurăm că ți-ai luat frigider, dar du-ți cutiile jos!”, i-au scris aceștia pe ambalajul abandonat.

Iar fotografiile au ajuns pe Facebook, într-un grup destinat celor din cartier, intitulat „Ești din Berceni dacă…”.