România, groapa de gunoi a Europei. Sute de tone de deșeuri ilegale, descoperite în Constanța

România, groapa de gunoi a Europei. Sute de tone de deșeuri ilegale, descoperite în ConstanțaDeșeuri. Sursa: EVZ

În portul Constanța au ajuns sute de kilograme de deșeuri ilegale importate din Germania, Italia și Spania. Este vorba de produse de uz casnic, jucării, scutece și articole de îmbrăcăminte.

Cândva grânarul Europei România a devenit acum groapa de gunoi a Uniunii Europene. Procurorii constănțeni au deschis un dosar de cercetare penală pentru importuri ilegale de deșeuri din Germania, Italia și Spania și evaziune fiscală.

Sute tone de deșeuri ilegale au ajuns în portul Constanța

În portul Constanța au ajuns sute de kilograme de deșeuri ilegale importate din Europa Centrală și de Est. Situația este cu atât mai gravă cu cât oamenii legii au descoperit și scutece murdare care în loc să fie distruse ar fi fost comercializate.

Deșeuri care teoretic ar fi trebuit distruse, dar care au fost comercializate ca produse second-hand. Este vorba de produse de uz casnic, jucării, scutece și articole de îmbrăcăminte. În urma controalelor s-au descoperit peste 600 de tone deșeuri. Cantitatea exactă încă nu a putu fi stabilită.

Neregulile descoperite de procurori

Magistrații verifică operațiunile premergătoare comercializării și valorificării deșeurilor. Organele de anchetă au stabili că hainele care ar fi trebuit să treacă printr-un proces de igienizare au intrat în contact cu scutece murdare. O parte din deșeuri au ajuns în crematorii industriale, însă nu se știe încă unde și în ce condiții au fost incinerate.

Anchetatorii au dispus confiscarea bunurilor ca urmare a faptului că documentele  de proveniență nu sunt în regulă. În acest caz au fost deschise acțiunile de cercetare penală pentru șase funcționari publici din interiorul autorităților de control.

Portul Constanța

Portul Constanța Sursa: Wikipedia

Deșeuri ilegale depozitate pe mii de metri pătrați

Lista persoanelor vizate de procurorii constănțeni este completată cu reprezentanții mai multor firme asupra cărora planeză suspiciunea cum că ar fi implicate în activitățile ilegale de transfer deșeuri. Spațiul în care au fost depistate bunurile este alcătuit din mai multe hale cu o suprafață totală care se ridică la câteva mii de metri pătrați.

Mai mult procurorii au depistat persoane care au coordonat activitatea fără a avea vreo calitatea administrativă sau juridică. Totodată, magistrații susțin că sunt indicii de folosire în contabilitate, documente care nu au corespondent în realitate.

Ne puteți urmări și pe Google News