Un nou termen apare în legislația din Republica Moldova. Autoritățile vor lua măsuri drastice

Un nou termen apare în legislația din Republica Moldova. Autoritățile vor lua măsuri drastice Verdicat în dosarul „crima din Mangalia”. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un nou termen va fi introdus în legislația din Republica Moldova. Iar această inovație va fi adoptată până la sfârșitul sesiunii parlamentare ce se află în plină desfășurare. Termenul este cel de „femicid” și nu se găsește în Dicționarul Limbii Române.

Dar, specialiştii în drepturile omului spun că „femicid” înseamnă ucidere intenționată a femeilor, un fenomen care a devenit îngrijorător în Republica Moldova. Autorităţile îşi propun ca, în baza modificărilor, agresorii femeilor să fie pedepsiţi mult mai dur decât până acum.

Doina Gherman, vicepreședinte al Parlamentului din Basarabia, a anunțat că în legislație vor fi făcute o serie de modificări, care le vor oferi autorităţilor instrumentele necesare pentru a pedepsi mai dur agresorii care acţionează din motive de sexism sau misoginism.

„Cifrele devin tot mai îngrijorătoare, or femeile şi fetele sunt abuzate, violate, bătute, hărţuite în propria casă, este o tragedie naţională. Pe 23 mai, va avea loc şedinţa grupului de lucru în cadrul Comisiei de letalitate a Ministerului Afacerilor Interne. Sperăm că din acea şedinţă vom ieşi cu primul draft al modificărilor legislative pe care vom începe să le dezbatem în Parlament. Vă asigur că până la sfârşitul acestei sesiuni vom avea deja în lectură finală absolut toate modificările aprobate în Parlament”, a spus vicepreședintele Parlamentului de la Chișinău.

Ne puteți urmări și pe Google News

Această inițiativă a plecat de la cazul Anei-Maria, tânăra însărcinată, răpită şi ucisă. Care a alertat autorităățile și le-a determinat să facă o serie de schimbări în legislaţie.

„Unul dintre mecanisme este de a avea acces la expertize mult mai rapid, să fie făcute într-un termen mult mai scurt, ca să ne ofere pe urme fierbinţi, să facem toate investigaţiile şi să avem acele probe concludente cu care să putem merge în instanţă”, a precizat și Adrian Feros, ministrul Afacerilor Interne din Moldova, conform TVR Moldova.