Fraudă la sistemul de garanţie-returnare. Cum au reușit unii români să-l păcălească
- Alexandru Sălăvăstru
- 15 mai 2024, 18:18
În România au apărut primele încercări de fraudă încercate asupra sistemului de returnare a ambalajelor. Situația a fost întâlnită și în alte țări din UE.
Fraudă în sistemul de returnare a ambalajelor
Românii încearcă să obțină bani pentru sticle care nu sunt în sistem, prin lipirea unor etichete false pe ambalaje. Astfel, aceștia ar reuși să obțină garanția de 50 de bani, chiar dacă nu dețin un alt ambalaj de returnat.
Mircea Fechet, ministrul Mediului, spune că fenomenul nu a luat amploare. Potrivit acestuia, înlocuirea rapidă a amabalajelor vechi de pe piață va diminua și mai mult problemele:
„Frauda în sistemele de garanție-returnare nu este o noutate, sistemele au fost fraudate și în Germania și în Croația și tocmai din acest motiv, o perioadă scurtă de tranziție poate să aibă ca efect diminuarea acestei fraude.
Cu cât scăpăm mai repede de ambalajele vechi din piață, cei care vor să fraudeze sistemul nu o să mai aibă pe ce să lipească etichete falsificate. Eu cred că fenomenul nu a luat amploare și nici nu are cum să ia amploare, fiindcă sistemul are și el o protecție la fraudă. Aparatele au senzori care detectează forma ambalajului, greutatea, elemente de identificare și cod de bare”, spune ministrul Mircea Fechet, potrivit Agerpres.
Ministrul anunța că sistemul de returnare funcționează după așteptări
Conform estimărilor, în mai va fi depăşit pragul de 200 de milioane de ambalaje colectate într-o singură lună:
„Nu pot decât să mă bucur că sistemul de garanţie-returnare funcţionează bine. Nu avem probleme, nu s-a blocat. E adevărat, spun uneori cetăţenii că aşteaptă mai mult la rând, mai ales dacă merg în week-end să returneze ambalajele. Mai sunt cozi uneori la centrele de colectare. Pe unii îi deranjează chestia asta, alţii profită şi mai socializează acolo, la coadă, însă, toată România participă la acest sistem.
Este un sistem care a schimbat viaţa fiecărui român, viaţa fiecăruia dintre noi şi pot să spun că suntem pe traiectoria pe care ne-am asumat-o. Pe data de 7 mai, luna aceasta, românii au returnat 9 milioane de ambalaje într-o singură zi. Imaginaţi-vă cum arată 9 milioane de PET-uri aruncate pe marginea drumului, într-un lac, într-o pădure, într-un râu sau chiar şi la groapa de gunoi, acolo unde ajungeau până acum”, a spus ministrul.
Cifre mari la reciclare sunt așteptate și în luna mai
În Bucureşti, la centrul de numărare şi sortare ajung în fiecare zi 200 de tone de ambalaje.
„Astăzi, toate acele PET-uri, doze sau sticle ajung în fabricile de reciclare din România. Ăsta nu poate fi decât un lucru care să mă bucure extraordinar de tare. De asemenea, tot în luna mai, pentru că suntem la momentul cifrelor, pe estimarea Ministerului Mediului şi a colegilor mei de la minister, vom depăşi pragul de 200 de milioane de ambalaje colectate într-o singură lună. Este o cifră extraordinar de mare”, a spus Fechet.
Capitala genera 500 tone de PET-uri într-o lună. Începând cu data de 1 iulie pe piață vor putea fi introduse doar ambalaje cu sigla SGR.