Săptămâna Luminată începe după sfânta zi de Paște, iar credincioșii respectă mai multe tradiții și obiceiuri. În Săptămâna Luminată, zilele de miercuri și vineri sunt zile cu „harți”. Conform Tipicului Sfântului Sava, miercurea și vinerea, în perioada cuprinsă între Învierea Domnului și Duminica Tuturor Sfinților (prima după Rusalii), este „dezlegare la pește”.
Ce trebuie să facă creștinii în Săptămâna Luminată
Începând din Duminica Sfintelor Paști și până la Înălţarea Domnului, la Liturghie se cântă Axionul Paștilor, „Îngerul a strigat”, iar credincioșii se salută cu cuvintele „Hristos a Înviat!” și răspund „Adevărat a Înviat!”În Săptămâna Luminată nu se citește Psaltirea și nu se fac parastase.
Marți au loc uscarea și sfărâmarea Sfântului Agneț, sfințit în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile din Sfânta și Marea Joi, din Săptămâna Patimilor. Al doilea Agneț este uscat și sfărâmat după o rânduiala specială. După ce este sfărâmat, este așezat într-un chivot pe Sfânta Masă din Altar. Acest Agneț este folosit de-a lungul întregului an pentru împărtașirea bolnavilor.
Cei care mor în ziua de Paști ajung în rai
Se spune că această săptămână este dedicată morţilor. Aceasta este denumită şi Săptămâna Blajinilor sau Paştile Morţilor. Se mai zice că cei care mor în ziua de Paşti şi în prima săptămână de după Paşti merg direct în rai, chiar dacă au păcătuit.
O altă tradiţie spune că spiritele morţilor vin să se încălzească la aceste focuri. Creștinii care nu aprind focul riscă să atragă spiritele malefice.Totodată, în a doua zi din Săptămâna Luminată, există, mai ales înspre vestul țării, un ritual numit Jocul Lioarelor. Fetele tinere promit că nu vor fi invidioase și că vor rămâne prietene pe viață.
Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Luminată
Până la Rusalii, credincioşii nu fac metanii în biserica, ci numai închinăciuni. În această săptămână, creștinii nu ar trebui să lucreze. Nu este bine să spălați, nici să călcați rufe, dar nici să faceți curat în casă. Femeile din multe zone rurale dau de pomană în pasca rămasă de la Paște și vin roșu.
Joia din Săptămâna Luminată este o zi în care se cinstesc holdele, grădinile și grânele. Se spune că cei care au grijă de grădinile lor vor avea noroc tot anul. Vinerea, biserica sfințește din nou fântânile, după slujba de seară. Este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, potrivit Ziarulunirea.