Învierea Domnului, în pastoralele ierarhilor Bisericii. Bucuria noastră să nu fie umbrită de nimic

Învierea Domnului, în pastoralele ierarhilor Bisericii. Bucuria noastră să nu fie umbrită de nimicSursa foto: Patriarhia Română

Învierea Domnului, Sfintele Paşti, este sărbătorită de Biserica Ortodoxă în ziua de 5 mai, în acest an. Ierarhii Bisericii au transmis mesaje în care îi îndeamnă pe credincioși să se bucure de această mare sărbătoare.

Daca Hristos n-ar fi murit şi înviat, zadarnică ar fi fost credinţa, nădejdea şi viaţa noastră. Căci fără Înviere, moartea şi păcatul nu pot fi biruite, spunea Părintele Ilie Cleopa.

Învierea Domnului în pastorala Mitropolitului Ardealului

Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu, arhiepiscop al Sibiului, îi îndeamnă pe credincioşi să se bucure de Învierea lui Hristos. În mesajul din Pastorala de Paște, ÎPS Laurenţiu arată că în Învierea Domnului „este nădejdea noastră cea mare”.

„Aceasta este noaptea şi ziua Învierii Domnului, ziua veşnică a Învierii Sale pe care a făcut-o Domnul ca să ne bucurăm şi să ne veselim în ea, ziua în care ne îndulcim de dragostea şi lumina pe care ni le-a dat nouă Preabunul nostru Stăpân. Bucuria noastră să nu o lăsăm să fie umbrită de nimic, căci ea este nădejdea noastră cea mai mare. Toate greutăţile le vom birui prin Hristos cel Înviat din morţi, Care este Hrana noastră veşnică, întru Care ne întărim”, a transmis ÎPS Laurenţiu, în mesajul prilejuit de Învierea Domnului.

În mesajul pe care l-a transmis, ÎPS Laurențiu a arătat că datorită credinței în Înviere oamenii reușesc să treacă peste toate încercările.

„În această biruinţă credem că vom trece peste toate încercările vieţii acesteia, vom dobândi încă din această lume lumina Sa cea cerească, cântând de-a pururi în inimile noastre imnul biruinţei creştine asupra păcatului, asupra diavolului şi a morţii: «Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând şi celor din mormânturi viaţă dăruindu-le!»”, a mai spus înaltul ierarh în Pastorală.

ÎPS Laurențiu

ÎPS Laurențiu Sursa foto: Turnul Sfatului

Odată cu Învierea, am devenit apostolii credinței

Învierea Domnului și lumina pe care o răspândește ne face pe fiecare dintre noi „apostoli şi ucenici ai Celui Înviat”,a mai arătat mitropolitul Ardealului.

„Această lumină pe care o purtăm cu toţii astăzi ne face şi pe noi apostoli şi ucenici ai Celui Înviat şi ne obligă să ne schimbăm vieţile, ne cheamă să umblăm întru lumină, să fugim de întunericul patimilor şi al păcatelor, să ieşim de sub stăpânirea întunericului, din împărăţia celui rău şi să facem trecerea noastră – Pesahul nostru – cu Hristos spre lumina dragostei Sale.

Să nu uităm că El ne pregăteşte la Sfânta Liturghie mereu cina bogată a dragostei Sale, în care ne umplem de puterea Învierii Lui pentru a putea să ne luptăm cu toate greutăţile şi necazurile acestei lumi. «Îndrăzniţi! Eu am biruit lumea!» ne spune El mereu când stăm la masă cu El şi ştim că doar prin El, ascultând de poruncile Lui, vom putea trece peste toate încercările viitoare”, a subliniat ÎPS Laurenţiu.

Învierea Domnului în Pastorala Mitropolitului Moldovei și Bucovinei

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei ÎPS Teofan a făcut referire, în Pastorala de Paște la nedreptăţile din jurul nostru. El a vorbit despre războiul din Ucraina. Totodată, l-a rugat pe Dumnezeu să lumineze mintea românilor pentru a alege oamenii cei mai potriviţi care să conducă țara.

„Constatăm că, în continuare, moartea este prezentă în lume. Vedem în jurul nostru multă suferinţă, nedreptăţi de tot felul, durere, războaie între fraţi, deznădejde. Se poate ridica atunci întrebarea: unde sunt bucuria şi lucrarea Învierii? Unde este biruinţa asupra răului şi a morţii care ne este vestită în această noapte sfântă? Răspunsul ni-l oferă Hristos. El Însuşi este răspunsul, pentru că Hristos este răspunsul lui Dumnezeu la drama omenirii”, afirmă ÎPS Teofan în Pastorala de Învierea Domnului.

Înaltul prelat i-a îndemnat pe credincioși să se bucure, în aceste zile, de frumuseţea slujbelor liturgice şi de clipele petrecute alături de familie şi de cei dragi. ÎPS Teofan a vorbit despre războiul din Ucraina, dar și despre conflictul din Orientul Mijlociu.

„Să stăruim în dreapta credinţă, arătată în rugăciune şi în dragoste, în pocăinţă şi în smerenie, în participare la Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie şi în împărtăşirea cu Sfintele Taine, «cu ochii aţintiţi asupra lui Iisus, începătorul şi plinitorul credinţei». Să arătăm o inimă milostivă faţă de cei aflaţi în nevoi. Un gând de rugăciune să înălţăm şi pentru semenii noştri a căror viaţă este tulburată de războiul din Ucraina, din Ţara Sfântă şi din alte părţi ale lumii”, a mai transmis înaltul prelat.

ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, discurs critic despre resfințirea Bisericii Sfântul Gheorghe 

Sursa foto> Arhiva EVZ

Mesajul Mitropolitului Moldovei și Bucovinei

Înaltul ierarh al Bisericii Ortodoxe a spus că se roagă la Dumnezeu să lumineze mintea oamenilor ca să aleagă pe cei mai potriviți conducători. ÎPS Teofan a făcut referire la calitățile pe care ar trebui să le aibă viitorii conducători ai țării, în Pastorala de Învierea Domnului pe care a transmis-o.

„Rugăm, de asemenea, pe Dumnezeu să ne lumineze mintea şi inima pentru a alege oamenii cei mai potriviţi pentru a conduce destinul Ţării: oameni cu frică de Dumnezeu, cu ataşament faţă de valorile familiei, cu dragoste de semeni – prieteni sau duşmani. Cu dragoste sfântă, din inimă de părinte şi frate, vin în faţa dumneavoastră şi rostesc cu bucurie fiecăruia şi tuturor: «Hristos a înviat!»”, a mai arătat ÎPS Teofan în finalul Pastoralei de Sfintele Paşti.

Ne puteți urmări și pe Google News