Sportul în aer poluat îți face rău

Sportul în aer poluat îți face răusursa: arhivă EVZ

Sportul în aer poluat îți face rău. Este concluzia unui cercetător care a explorat modul în care poluarea aerului afectează organismul în timpul exercițiilor fizice.

Cum te afectează sportul în aer poluat

Într-o nouă analiză, exercițiul fizic și expunerea la poluarea atmosferică sunt analizate pentru a determina modul în care fiziologia reacționează și se adaptează la poluanții din mediul înconjurător.

Poluarea excesivă a aerului poate provoca demență, diabet de tip 2, BPOC, boli de inimă și un risc crescut de a muri din orice cauză. Poluarea aerului se modifică în timp. Unii poluanți sunt praful și polenul.

Poluanții din transporturi, cum ar fi particulele de motorină și ozonul, un produs secundar al razelor ultraviolete și al carbonului din incendii, sunt, de asemenea, incluși. Orele, vremea și locația afectează poluarea.

Exercițiile fizice previn și tratează multe dintre aceleași afecțiuni. Oamenii de știință și medicii se ocupă de întrebările care apar atunci când le iau în considerare pe cele două: Beneficiile exercițiilor fizice pentru sănătate sunt mai mari decât riscurile de poluare? Poluanții din mediul înconjurător dăunează organismului?

Au fost studiate doar efectele pe termen scurt

Mike Koehle, MD, Ph.D., a scris o recenzie pentru a „evidenția unele dintre progresele recente în fiziologia interacțiunii dintre poluarea aerului și exercițiile fizice”. Koehle, directorul Laboratorului de Fiziologie a Mediului, lucrează la Universitatea din British Columbia.

Relația dintre exercițiile fizice și poluarea aerului este studiată pentru sănătate și performanță. Revizuirea a peste 30 de studii a sintetizat concluziile acestui punct de legătură în patru domenii principale:

Studiile arată că persoanele care fac exerciții fizice de intensitate ridicată inspiră mai mulți poluanți. Acest lucru se poate datora creșterii respirației pe gură în timpul exercițiilor fizice. În mod ciudat, un studiu încrucișat a constatat „diferențe minime între condițiile de evacuare a gazelor de eșapament diesel și cele de aer curat, indiferent de intensitate”.

Koehle a declarat că acest studiu a examinat doar efectele pe termen scurt ale expunerii la particule diesel în decurs de două ore de la exerciții fizice și că efectele pe termen mai lung și alte tipuri de poluare a aerului necesită mai multe cercetări.

Și alte activități în aer poluat sunt dăunătoare

Nu doar în timpul exercițiilor fizice poluarea aerului reprezintă un risc. Poluarea poate afecta performanța exercițiilor fizice, însă nu este clar când și cum. Într-un studiu, particulele diesel expuse cu o oră înainte de exerciții fizice au crescut frecvența cardiacă în timpul exercițiilor fizice. „[Mai multe] cercetări sunt necesare pentru a evalua efectul expunerii la poluare în afara exercițiilor fizice asupra interacțiunii dintre poluarea aerului și exercițiile fizice”, a declarat Koehle.

Cercetările sugerează că sportivii din zonele poluate ar putea fi capabili să se adapteze la poluanți precum ozonul, similar cu aclimatizarea la căldură. Aclimatizarea la ozon a redus deficiențele de performanță la concurenții de la reuniunile de atletism din 2018, potrivit unui studiu din 2018.

Măștile de filtrare a particulelor au redus numărul de particule inhalate, dar studiile au examinat doar mersul pe jos, nu și exercițiile fizice viguroase. Factorii psihologici, cum ar fi dificultățile de respirație percepute, au limitat, de asemenea, cercetarea privind măștile în timpul exercițiilor fizice. Și acest lucru necesită mai multe cercetări, potrivit medicalxpress.

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News